Pátek, 29. března 2024

Letošní září bylo nejteplejší od začátku měření v roce 1979

Letošní září bylo nejteplejší od začátku měření v roce 1979

Letošní září bylo celosvětově v průměru nejteplejší od začátku měření v roce 1979. Informovala o tom evropská klimatická služba Copernicus, která data shromažďuje. Průměrné teploty byly podle ní minulý měsíc o 0,05 stupně Celsia vyšší než v září roku 2019, které drželo dosavadní světový teplotní rekord.

Výrazně tepleji bylo podle služby Copernicus v září v Arktidě, na Blízkém východě a v částech Jižní Ameriky a Austrálie.

V Evropě bylo v průměru o 0,2 stupně tepleji než v září 2018, které bylo pro tento kontinent dosud rekordní. Vysoké teploty odborníci naměřili především v jihovýchodní Evropě.

Služba Copernicus vydává pravidelné zprávy o teplotě vzduchu, stavu ledovců a koloběhu vody. Vyhodnocuje přitom data, která nasbíraly satelity, lodě, letadla a meteorologické stanice po celém světě.

Letos se zatím každý měsíc zařadil mezi čtyři nejteplejší v zaznamenané historii. V lednu, květnu a nyní i v září dokonce meteorologové naměřili vůbec nejvyšší průměrné teploty.

Celoroční data zatím podle služby Copernicus ukazují, že by letošní rok mohl být přinejmenším stejně teplý jako rekordní rok 2016. Už nyní letošek překonává průměrné teploty loňského roku, zatím druhého nejteplejšího ve statistikách klimatické služby.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů