Čtvrtek, 28. března 2024

Zařízení na likvidaci pneumatik u Litomyšle zatím nevznikne

Zařízení na likvidaci pneumatik u Litomyšle zatím nevznikne

Územní řízení na výstavbu depolymerizačního zařízení na likvidaci pneumatik v Pohodlí u Litomyšle bylo zastaveno. Firma Lamione SE, která projekt připravovala, nedodala požadované podklady, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Litomyšle Michele Vojáček. Litomyšl i okolní obce měly z provozu obavy a připravovaly memorandum pro zachování zdraví, životní úrovně a úrovně bydlení a životního prostředí.

"Kolem celého projektu panovala a panuje celá řada otazníků a nejasností, které se bohužel dodneška nepodařilo zcela vysvětlit," uvedl starosta Litomyšle Daniel Brýdl (Generace 89).

Firma Lamione SE chtěla z pneumatik pomocí pyrolýzy získávat olej, plyn a další látky, například síru, uhlík, plyn a ocel. Zařízení za 100 milionů korun mělo začít fungovat do poloviny roku 2021. Pneumatiky se měly v Brně, kam se svážejí, nadrtit a v Pohodlí pak likvidovat. Firma uvedla, že moderní technologie založená na indukci je zcela bezpečná.

V areálu bývalého vysílače, který investor koupil před třemi lety, se mělo denně zpracovat 20 tun rozdrcených pneumatik. V místě by se jich skladovalo 80 až 100 tun jako zásoba na několik dnů. Denně do lokality mělo přijet jedno až dvě nákladní auta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů