Pátek, 26. dubna 2024

Do australské přírody se po 3000 letech vracejí tasmánští čerti

Do australské přírody se po 3000 letech vracejí tasmánští čerti

Tasmánští čerti se po zhruba 3000 letech vracejí do přírody v kontinentální Austrálii. Informovala o tom dnes agentura AP. Masožravý vačnatec známý též jako ďábel medvědovitý vymizel z divoké přírody pevninské Austrálie podle vědců nejspíše kvůli psům dingo, původním obyvatelům a devastujícímu suchu.

Ochránci přírody vypustili letos celkem 26 jedinců do oplocené rezervace národního parku Barrington Tops severně od Sydney. Nejprve se tam v březnu usídlilo patnáct tasmánských čertů a jelikož se jim dařilo, v září k nim přibylo dalších jedenáct jedinců, přibližuje server BBC. Ochránci přírody přitom vychovávají další mláďata, která chtějí pustit do přírody v příštích letech.

V rezervaci nejsou žádní predátoři, čímž by se měla zvýšit jejich ďáblů medvědovitých na přežití. Potravu a vodu si však musejí obstarávat hlavně sami. Ochránci přírody doufají, že to je důležitý krok k plnému návratu tasmánských čertů do volné přírody kontinentální Austrálie.

Tasmánští čerti se z ní uchýlili podle mínění vědců do ostrovní Tasmánie při jižním pobřeží Austrálie už před třemi tisíci lety. I tam však jejich počty od 90. let minulého století dramaticky klesaly kvůli nakažlivé formě rakoviny. Obličejové nádory zdecimovaly jejich populaci ze zhruba 140.000 na 20.000 jedinců a Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) považuje tasmánské čerty za ohrožený druh.

V Austrálii jsou chráněni od roku 1941 a ochránci zvířat se léta snaží zvýšit jejich počet. Upozorňují na roli tasmánských čertů coby predátorů, kteří udržují v rovnováze počty invazivních druhů jako jsou lišky nebo volně žijící kočky, a tím chrání menší zvířecí druhy a biodiverzitu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů