Úterý, 19. března 2024

14. října - Mezinárodní den elektroodpadu

Na 14. října připadá Mezinárodní den elektroodpadu (MDE), který vyhlašuje Mezinárodní sdružení kolektivních systémů pro sběr a recyklaci elektronického a elektrického odpadu WEEE Forum.

14. října - Mezinárodní den elektroodpadu

Odhaduje se, že v roce 2019 vzniklo na planetě 53,6 milionu tun elektroodpadu, více než kdy dříve, a předpokládá se, že do roku 2030 dosáhne neuvěřitelných 75 milionů tun, což je 9 kg na každého člověka na světě. Elektroodpad má ovšem zároveň velkou hodnotu; suroviny v něm obsažené v globálním měřítku měly jen v roce 2019 hodnotu přibližně 50,8 miliard EUR.

Méně než 18 procent tohoto množství bylo ale v loňském roce oficiálně zdokumentováno. Zbytek skončil na skládkách, ve spalovnách, nebo byl obchodován a zpracován nestandardně. To mělo za následek obrovskou ztrátu cenných a kritických surovin z dodavatelského řetězce. Takové postupy zároveň způsobují vážné zdravotní, environmentální a společenské problémy.

,,Elektroodpad obsahuje 69 prvků periodické tabulky," připomíná generální ředitel a předseda představenstva Elektrowin a.s. Roman Tvrzník. ,,Díky recyklaci můžeme tyto materiály vrátit zpět do výroby, což jen v roce 2019 celosvětově přispělo ke snížení produkce skleníkových plynů o 15 milionů tun," uvedl Tvrzník.

Kam s ním?

Všichni máme doma nepoužívané věci. Pokud jsou to věci funkční, je nejlepší je darovat nebo prodat. Pro ty, kdo jsou zruční, se nabízí trend upcylingu, který se zaměřuje na přetvoření starých věcí do nového, užitečného stavu. Nicméně, někdy už není jiná možnost, než rozebrat staré zařízení na materiály nebo součástky. Jak ale nakládat s elektronickým odpadem, nebo s odpadem, o kterém nevíte, jak ho správně zpracovat? V tomto ohledu může být velkým pomocníkem aplikace kamsnim.cz. Poskytuje seznam sběrných míst pro různé druhy odpadu. Stačí zadat, o jaký odpad se jedná, a aplikace vám ukáže, kam ho odvést, aby se minimalizovala zátěž pro životní prostředí.

20 kilo na obyvatele

Od roku 2019 je minimální míra sběru, která má být každoročně dosažena v členských státech EU, 65 % průměrné hmotnosti spotřebičů uváděných na trh za tři předchozí roky, nebo alternativně 85 % vyrobených spotřebičů.

To znamená vysbírat přibližně 10 milionů tun, tedy zhruba 20 kg na obyvatele. Dosavadní zkušenosti ukazují, že Mezinárodní den elektroodpadu může významně přispět ke zlepšení povědomí společnosti a prostřednictvím této pomoci ke zlepšení míry sběru nejen v ČR a celé Evropě, ale i celosvětově.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů