Úterý, 19. března 2024

Vlčí hlídky poprvé potvrdily výskyt vlka v Orlických horách

Vlčí hlídky poprvé potvrdily výskyt vlka v Orlických horách

Z konce srpna a září pochází první fotky, které definitivně potvrdily výskyt vlka v Orlických horách a jejich okolí. Místním Vlčím hlídkám se navíc v posledních několika měsících dařilo získávat zvýšený počet nálezů vlčích pobytových znaků. Jejich pravidelnost i četnost napovídá tomu, že se zde nejméně jeden vlk usadil. Pro přírodu Orlických hor jde o pozitivní zprávu, místní chovatelé hospodářských zvířat by však měli zabezpečit svá stáda kvůli možnosti budoucího vlčího útoku. Proto jim Hnutí DUHA nabízí pomoc a podporu se zpracováním projektů na lepší zabezpečení stád.[1]

Dobrovolníci Vlčích hlídek monitorují od sezóny 2017/2018 výskyt vlků i v Orlických horách. Důvodem je mimo jiné také blízkost smeček, vyskytujících se v nedaleké oblasti Broumovska a Stolových hor. Vzhledem k tendenci mladých vlků hledat si v dospělosti nová teritoria byly Orlické hory považovány za další pravděpodobnou oblast jejich rekolonizace.

Největší aktivitu vlků v tomto pohoří dobrovolníci zaznamenali v roce 2018, kdy se zároveň očekávalo potvrzení vlčího výskytu také na fotopastech. V průběhu roku a v následujících letech však byly nálezy různých pobytových znaků spíše sporadické. Dá se tedy usuzovat, že územím se pohybovali převážně rozptylující se jedinci nebo sem zasahovalo teritorium Broumovské smečky.

Letošní rok by však mohl být zlomový. Podařilo se totiž získat mnoho záznamů o trvalém výskytu minimálně jednoho vlka, zejména pak na polské straně pod Orlickými horami. Zvýšený počet nálezů náš místní koordinátor Jan Drapák zaznamenal i na české straně přímo v Orlických horách. Minimálně jednoho vlka se pak konečně podařilo zachytit na fotopastech na konci srpna i září.

Jan Drapák, koordinátor Vlčích hlídek v Orlických horách, k nálezům uvedl:
"Pobytové znaky vlka nacházíme v různých částech Orlických hor již několik let. Jednalo se převážně o starší trus, ze kterého již nebylo možné provést genetickou analýzu, která by nám mohla prozradit, ze které oblasti sem vlci migrují. Také značná nepravidelnost nálezů naznačovala, že pohyb vlků je zde spíše sporadický a nejedná se zatím o nové vlčí teritorium. V letošním roce se nám podařilo objevit lokality, kde se vlčí aktivitu zaznamenáváme již několik měsíců v kuse. Nepřetržitý pohyb vlků v oblasti Orlických hor dokazovaly i stále nové přibývající nálezy. To, že se nám vlk objeví na fotopastech a definitivně tak potvrdí jeho výskyt v regionu, byla jen otázka času."

Miroslav Kutal, vedoucí programu Šelmy Hnutí DUHA a akademický pracovník Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně, řekl:
"Trvalý výskyt vlků v Orlických horách byl skutečně otázkou času. Na základě opakujících se teritoriálních značek se zdá, že se tu minimálně jeden vlk usadil. Pro místní přírodu je návrat vlka výborná zpráva, chovatelům však přibudou starosti. Proto jim nabízíme pomoc a podporu při přípravě projektů na lepší zabezpečení stád - více informací najdou zájemci na novém webu www.ochranaovci.cz"

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů