Úterý, 19. března 2024

Neodhazujte použité roušky na ulici, prosí Pražské služby Pražany

Neodhazujte použité roušky na ulici, prosí Pražské služby Pražany

Pravidla pro nošení ochranných pomůcek zná každý. Nad postupem při správné likvidaci někteří tápou. Likvidace roušek, respirátorů a rukavic vyžaduje dávku opatrnosti a ohleduplnosti. Za žádných okolností by tyto pomůcky neměly končit pohozené v ulicích, na parkovištích ani v parcích, protože představují zdravotní riziko. Podle Pražských služeb je nejbezpečnější ochranné pomůcky hodit do popelnice či do koše na směsný komunální odpad.

Ideálně by v nádobě měly končit zabalené do mikrotenového sáčku. Odtud putují přímo do kotlů malešického zařízení na energetické využití odpadu - ZEVO. Spalování kontaminovaného odpadu za vysokých teplot je za stávající epidemiologické situace nejlepším řešením. Malešické kotle spalují odpad při teplotách okolo 1100 až 1200 stupňů celsia," říká tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Evropské sdružení zařízení na energetické využívání odpadů CEWEP uvádí: Spalování odpadu za vysokých teplot bezpečně ničí viry a další patogeny. Benefitem je, že celý proces - vyklopení odpadu do bunkru, následné naložení jeřáby na dopravníky směřující do kotlů - se děje bez přímého lidského kontaktu s kontaminovaným odpadem.

Největší pražská svozová společnost potvrzuje, že její pracovníci se s pohozenými rouškami potkávají častěji. ,,Zatím nejde o záplavu, kterou jsme mohli vidět na fotografiích z některých světových metropolí, nicméně určitý nárůst vidět je," pokračuje Radim Mana a dodává: ,,Za žádných okolností se použité ochranné pomůcky nesnažte třídit."

Podle náměstka primátora Petra Hlubučka je klíčové, aby do kontaktu s použitými ochrannými pomůckami nepřišli pracovníci svozových společností ani další lidé. ,,Za daných okolností je opatrnost a ohleduplnost na místě. Praha má výhodu, že disponuje kvalitním zařízením na energetické využití odpadu, které je schopné fungovat a plnit svou klíčovou roli za dané pandemické situace i přes probíhající rekonstrukci," uzavírá Hlubuček.

Upozornění!

Apelujeme na Pražany, aby odpad odkládaly do nádob či kontejnerů v řádně zavázaných plastových pytlích. Pomáháte chránit zdraví našich popelářů i Vaše.

Pokud běžná domácnost, tj. bez karantény a nákazy vyhazuje ochranné pomůcky, tak je vhodné je ještě umístit do plastového sáčku a ten pak následně vložit do pytle, který je vyhozen do odpadové nádoby.

Domácnosti v karanténě či s potvrzenou nákazou se musí chovat ještě obezřetněji. Je nutné používat plastové pytle s tloušťkou stěny minimálně 0,2 mm nebo používat dva pytle, přičemž ten vnější je nutné ošetřit desinfekci. Pro tyto dva typy domácnosti platí, že nesmí třídit opad.

Pro všechny platí doporučení si řádně umývat ruce či je ošetřit desinfekcí, a to před i po manipulaci s odpadem. Nikdy nenechávejte pytle s odpadem mimo sběrné nádoby.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů