Úterý, 19. března 2024

MŽP prodlužuje výzvu na šetrné pouliční osvětlení pro obce v CHKO

MŽP prodlužuje výzvu na šetrné pouliční osvětlení pro obce v CHKO

Ministerstvo životního prostředí prodlužuje vzhledem k současné situaci kolem pandemie výzvu pro obce v chráněných krajinných oblastech na rekonstrukce veřejného osvětlení do 15. 11. 2020. Výzvu za 30 milionů korun na snížení světelného znečištění vypisuje Státní fond životního prostředí ČR a radnice mohou získat na výměnu energeticky i světelně nevyhovujícího osvětlení až 2 miliony korun.

Dotační výzvu vyhlašuje rezort MŽP v Národním programu Životní prostředí již třetí rok za sebou a stejně jako v předchozích letech má nachystáno 30 milionů korun. O prostředky ze Státního fondu životního prostředí ČR na modernizace soustav veřejného osvětlení se může ucházet zhruba tisícovka obcí, které se nacházejí alespoň částí svého katastru na území chráněných krajinných oblastí a současně mají méně než 100 tisíc obyvatel.

Osvětlení, které může být podpořeno státní dotací, musí splnit několik hlavních kritérií: světlo bude zaměřeno pouze do dolního poloprostoru, omezí podíl modré složky světla a sníží přesvětlování, tedy úroveň osvětlení nebo jasu komunikace, které nesmí překročit hodnoty požadované normou ČSN EN 13201 o více než 30 %.

Program MŽP probíhá v koordinaci s Ministerstvem průmyslu a obchodu, které má v programu EFEKT připraveno dalších 90 milionů korun a u něhož se o stejnou dotaci mohou ucházet obce ležící mimo chráněnou krajinnou oblast a také velká města jako Praha, Brno, Ostrava, Olomouc a Liberec.

Dotace pokryje obcím až polovinu výdajů na rekonstrukci či úpravu soustav veřejného osvětlení, a to do výše 2 milionů korun. Výzva je koncipována jako jednokolová a soutěžní, pro získání dotace bude tedy rozhodující kvalita a přínosy projektů.

Termín pro podání žádosti je od 1. 9. 2020 do 15. 11. 2020, přičemž projekty musí být zrealizovány do konce roku 2023. Příjem žádostí probíhá elektronicky přes systém AIS Státního fondu životního prostředí ČR.

Výzva č.4/2020: Veřejné osvětlení v CHKO

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů