Úterý, 19. března 2024

Vítězem 46. MFF EKOFILM je ruský film ,,Losos nerka. Červená ryba." Cenu prezidenta festivalu získal český Svobodný prales

Vítězem 46. MFF EKOFILM je ruský film ,,Losos nerka. Červená ryba." Cenu prezidenta festivalu získal český Svobodný prales

Dechberoucí záběry, velmi aktuální témata, inspirace, optimizmus, i mrazivé pocity z otázky, zda jsme jako lidstvo opravdu nepoučitelní. Každý z pětice vítězných snímků 46. ročníku mezinárodního filmového festivalu EKOFILM u porotců některý z těchto pocitů vyvolal. Hlavní cenu ministra životního prostředí Richarda Brabce získal ruský snímek Losos nerka. Červená ryba. Film díky úchvatným záběrům i výpovědím místních odborníků a znalců pomáhá uvědomit si křehkou rovnováhu přírodních ekosystémů, na nichž závisí náš život.

Slavnostní vyhlášení je možné sledovat online dnes 16. října od 19:00 na www.ekofilm.cz, MALL.TV
a
FB Ministerstva životního prostředí.

Letošní hlavní porotce režisér Tomáš Hulík na vítězném snímku Losos nerka. Červená ryba. režisérů Dmitriho Shpilenoka a Vladislava Grishina oceňuje excelentní kameru a vynikající scénář. ,,Na jedné straně záběry desítek až stovek medvědů lovících lososy v úchvatném panoramatu Kamčatky, na té druhé hrůzostrašné obrázky pytláků, kteří jsou schopni za den ulovit a sesbírat 800 kg lososího kaviáru, dělá z tohoto filmu bezkonkurenčně nejlepší snímek letošního festivalu," vyzdvihuje letošního vítěze Hulík.

,,Jsem rád, že letošní festival zaměřený na udržitelnou spotřebu vyhrál film, který nám nejen pomáhá uvědomit si křehkou rovnováhu přírodních ekosystémů, na nichž závisí náš život, ale i to, nakolik je do ní člověk schopen vstupovat. Záběry dramatické krajiny v proměnách ročních dob, detaily rozmnožování nerek či lovících medvědů použité ve filmu jsou dechberoucí," komentuje výběr ministr životního prostředí Richard Brabec, jehož Grand Prix letos putuje do Ruska.

Cenu prezidenta festivalu Ladislava Mika si letos odnáší film režiséra Zdeňka Zvonka Svobodný prales, který zachycuje snahu lidí z celé republiky uchovat kus nedotčené přírody Bílých Karpat a ochránit ji formou soukromé rezervace. ,,Je to film dokumentující snahu místních lidí zachránit přirozeně fungující původní les na Valašskokloboucku. Cenné je i to, že celá iniciativa vychází takzvaně zespod, od lidí, kteří si uvědomují hodnotu míst v okolí jejich domova a nejsou přitom součástí oficiálních institucí ochrany přírody. Myslím si, že si jejich snaha zaslouží ocenění stejně jako film, jemuž byli inspirací," doplňuje prezident festivalu Ladislav Miko.

Kategorii Krásy přírody vyhrál americký snímek Poslední led od Scotta Resslera. ,,Svou krásou ohromující záběry krajiny či zvířat v jejich přirozeném prostředí se prolínají s autentickými výpověďmi místních obyvatel. Podávají tak alarmující zprávu o tom, co se děje v Arktidě, místě, které nám může připadat vzdálené, ale ve skutečnosti s našimi evropskými životy úzce souvisí," líčí porotkyně Blažena Hušková.

Vítězem kategorie Středoevropské filmy porota zvolila německý film režisérů Henryho M. Mixa a Boase Schwarze Na tenkém ledě. ,,Poutavý film Na tenkém ledě nám ukazuje nádhernou přírodu ruské Sibiře, ale zároveň alarmující klimatické změny v této rozlehlé oblasti. Precizním způsobem propojil nádhernou kameru s unikátními záběry přírody natočenými z dronů. Vědcům a filmařům se podařilo ve filmu proniknout do míst, která pro ně byla celá desetiletí nedostupná," hodnotí porotce Martin Čech. ,,Porota chce zdůraznit, jak tento film upozorňuje na málo známou část naší planety, která možná drží důležitý klíč k přežití lidstva," doplňuje jej další z porotců Michael Havas.

Ze soutěžní desítky Krátkých filmů zvítězil italský Robin Food režiséra Pavla Maximova. ,,Výborný dokument o velmi aktuálním tématu plýtvání potravinami. Co s přebytky? Zachránit, uvařit a nabízet za dobrovolný příspěvek. Super filmík, který zachycuje super nápad," popisuje šéfporotce Hulík.

Fotografie a grafiku k filmům lze stáhnout na https://www.uschovna.cz/zasilka/DTN2L4GJM6ZKH6P5-8P9/

Vedle předsedy poroty režiséra Tomáše Hulíka a prezidenta festivalu Ladislava Mika snímky hodnotil režisér Jan E. Svatoš, česko-novozélandský tvůrce Michael Havas, kameraman Martin Čech, herečka Lucie Zedníčková, lektorka Blažena Hušková a vedoucí katedry environmentálních studií FSS MU Karel Stibral.

Všech 25 soutěžních filmů budou moct fanoušci festivalu vidět při odložených projekcích 27. a 28. listopadu v Univerzitním kině Scala a sále společenského centra Úřadu městské části Brno-střed. Registrace na jednotlivé projekce probíhá na www.ekofilm.cz a vstupné je zdarma.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů