Úterý, 19. března 2024

Jabloň u Lidmanů si odnáší zlatou. Strom roku je poprvé ovocný

Jabloň u Lidmanů si odnáší zlatou. Strom roku je poprvé ovocný

Český Den stromů korunovala radostná zpráva pro obyvatele Machova na Náchodsku. Vítězství v anketě Strom roku si poprvé odnáší ovocný a zároveň nejmladší strom. Největší podporu veřejnosti získala Jabloň u Lidmanů, která si vybojovala 2 191 hlasů. Stříbro putuje Lípám v Hřebenech na Sokolovsku v Karlovarském kraji, bronz si odnáší dub Hugo z Lednice v Jihomoravském kraji. Vítězství v anketě pořádané Nadací Partnerství pod záštitou ministra životního prostředí Richarda Brabce a s podporou generálního partnera Nadace Tipsport se pojí s odborným zásahem stromolezce a postupem do mezinárodního kola soutěže o Evropský strom roku. Vládní mimořádná opatření přenesla vyhlášení výsledků na internet, kompletní pořadí nabízí web www.stromroku.cz.

Vítězná jabloň, kožená reneta zimní, již přes sedm dekád stíní návštěvníkům hostince u Lidmanů v Machově u polských hranic. Strom je místním symbolem sousedského života, tradic a udržitelného rozvoje. Ačkoliv letošní rok úrodě obecně moc nepřál, tak jabloň u Lidmanů je obsypaná jablky. Jablečný štrúdl nebo staročeští rytíři z místního ovoce jsou důležitou součástí komunity a můžete si je vychutnat s výhledem na hříčku přírody, která vykouzlila jabloni dutý a křivý kmen s bohatou korunou. Podle pamětníků byly ve 20. letech minulého století na místě vysazeny čtyři jabloně. Když poslední z nich začala chřadnout, zachráněná větev dala život té současné.

Strom do ankety přihlásila Místní akční skupina Stolové hory spolu s obcí, školami, zahrádkáři a dalšími spolky a s podporou syna majitele původního hostince u Lidmanů, který ji vlastnoručně vysadil po konci 2. světové války. ,,Jabloň po několika letech od vysazení neplodila, tak tatínkovi někdo z hostů poradil, že má málo železa. Tatínek nelenil a zakopal k jejím kořenům hřebíky. A opravdu pak začala plodit," vzpomíná Jaroslav Lidman. Stromy se tehdy vozily z druhé strany hranice, z Kaltwasser (Studená Voda), protože byly odolnější vůči zdejšímu počasí. Když se dovezly z české strany, tak většinou nevydržely dlouho a méně plodily.

Nejen letošního vítěze, ale všech dvanáct hrdých finalistů v anketě Strom roku pojí silný příběh i zájem okolí. Přesvědčit se o tom mohli diváci při premiéře slavnostního vyhlášení na www.stromroku.cz, kde je nyní k dispozici jeho záznam. Prostřednictvím ankety se Nadace Partnerství snaží podporovat a motivovat veřejnost k péči o významné stromy a k novým výsadbám. Díky tomu se v letošním zpoplatněném hlasování sešlo 190 tisíc korun, které stromové komunity získají zpět v podobě grantů na výsadby.

,,Peníze získané prostřednictvím DMS a online hlasování putují na výsadbu a péči o stromy a aktivity s tím spojené. Na jaře příštího roku otevře Nadace Partnerství grantovou výzvu Sázíme budoucnost určenou všem letošním finalistům a držitelům titulu Strom hrdina. Vítězná jabloň si navíc odnese poukaz na arboristické ošetření a postupuje do zimního kola o Evropský strom roku, který naposledy ovládla Chudobínská borovice z Vysočiny," doplnila koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.

Nominace pro nadcházející kulatý 20. ročník ankety se spustí tradičně s prvním jarním dnem příštího roku.

Fotografie vítězného stromu (Nadace Partnerství / Marek Olbrzymek) a píseň pro jabloň

Výsledky ankety: prosíme o dodržení embarga

Jabloň u Lidmanů 2191
Lípy v Hřebenech 1029
Hugo z Lednice 490
Otec lesů - Vrakodávný veledub 332
Praskoleská lípa 320
Lípa sv. Jana Nepomuckého 315
Černá dáma 289
Strom rodáků 250
Janovská tisíciletá lípa 231
Jilm u gymnázia 162
Javor z Velké Lhoty 153
Roškopovská babyka 91
Celkem hlasů 5853

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů