Úterý, 19. března 2024

Vláda: Fond životního prostředí příští rok s výdaji 5,65 mld. Kč

Vláda: Fond životního prostředí příští rok s výdaji 5,65 mld. Kč

Vláda schválila rozpočet Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP) na příští rok. Příjmy fondy budou 3,58 miliardy korun, výdaje 5,652 miliardy korun. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Rozpočet zahrnuje zvýšenou alokaci na vodohospodářské projekty obcí. Už letos dostalo ministerstvo životního prostředí na tyto projekty dvě miliardy navíc, s dalšími třemi se počítá.

Příjmy SFŽP jsou dány například zákony, platbami za využívání přírodních zdrojů a znečišťování životního prostředí, splátkami poskytnutých půjček, pokutami za poškození životního prostředí, ale i penězi ze státního rozpočtu určenými na refundaci nákladů souvisejících s administrací programů.

Nejvíce peněz, zhruba 4,161 miliardy korun, půjde na Národní program Životní prostředí (NPŽP). Ten slouží jako doplňkový především k dotacím z operačního programu Životní prostředí (OPŽP) a Nové zelené úsporám. Program podporuje projekty zaměřené na efektivní a šetrné využívání přírodních zdrojů, enviromentální vzdělávání, řešení negativních dopadů lidské činnosti na životní prostředí, ale i adaptaci na změny klimatu.

Dalších 200 milionů korun fond vyhradil na takzvané kotlíkové půjčky, které mohou pomoci s výměnou nevyhovujících kotlů na pevná paliva domácnostem v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. Dalších 279 milionů korun míří na půjčky k posílení podpory projektů dotovaných evropskými penězi z OPŽP, zhruba 120 milionů na pilotní projekt takzvaných Inovativních finančních nástrojů. Ten souvisí s OPŽP a jde o půjčky z evropských fondů, které lze kombinovat s dotací SŽFP. Výdaj 247 milionů korun je spjat s dotacemi plynoucími z takzvaných Norských fondů.

Provoz kanceláře fondu bude stát 645,6 milionu korun. V dokumentech stojí, že proti původnímu návrhu se částka zvedla o 19,6 milionu korun kvůli rozšíření kapacit pro správu Modernizačního fondu, Fondu pro spravedlivou transformaci a Fondu obnovy.

Výdajová část dosud nezahrnuje jak chystaný Modernizační fond, který má podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů energie či snižování emisí, tak toky ohledně dalších fondů a programů. Potřebné údaje zatím nejsou známé, SŽFP tak rozpočet na příští rok i střednědobý výhled pro léta 2022 a 2023 v budoucnu upraví.

Celkové výdaje realizované a administrované SFŽP v roce 2021 dosáhnou 19,4 miliardy korun. Vedle výše zmíněných výdajů zhruba 11,5 miliardy tvoří evropské peníze administrované v OPŽP a 2,2 miliardy připadá na Novou zelenou úsporám.

Podle zatím poslední zprávy o hospodaření fond pro rok 2019 předpokládal příjmy téměř 1,674 miliardy korun, nakonec získal zhruba 1,074 miliardy korun, mimo jiné kvůli nižším příjmům z poplatků za odběr podzemní vody a vypouštění odpadních vod do vod povrchových. Výdaje fondu loni přesáhly 1,899 miliardy korun. Udržely se tak pod limitem 1,918 miliardy korun, který schválila vláda.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů