Úterý, 19. března 2024

Hledáte úsporné topení do starší nemovitosti? Moderní infrapanely šetří energie a jsou elegantní

Hledáte úsporné topení do starší nemovitosti? Moderní infrapanely šetří energie a jsou elegantní

Problémem staršího domu, nebo bytu někdy bývá nemožnost hloubkové rekonstrukce. Především nové topné rozvody navázané například na tepelné čerpadlo jsou někdy nemožné, nebo velmi finančně náročné. Pokud i vy řešíte dilema, jak úsporně topit v domě/bytě, pokud v něm nemůžete udělat nové rozvody tepla, možná jsou tím správným řešením pro vás infrapanely.

Infrapanely vyzařují směrem do místnosti infračervené záření. Vydávají tak teplo, které je člověku velmi příjemné. Neohřívají přímo vzduch, nebo jenom minimálně, jako konvektory, ale ohřívají věci a zdi kolem sebe. Jejich výhodou je, že vám stačí elektrická zásuvka.

Na co si dát pozor při koupi?

Při výběru je ale důležité se zaměřit na to, aby byl infrapanel opravdu úsproným řešením. To znamená, aby proměnil skoro všechen výkon na tepelné záření. Proto je dobré se podrobně informovat u prodejce a nekupovat první infrapanel, který vám přijde pod ruku.

Kvalitní infrapanely by však měly mít i další funkce a vlastnosti, které vám pomohou šetřit elektrickou energii.

  • Termostat - Díky němu nastavíte topení na požadovanou teplotu, takže vyhřívá jen tehdy, když je to potřeba. V případě, že je v místnosti dosažena vámi požadovaná teplota, se vypne.

  • Open Window Detection - Funkce, která zajistí, že se infrapanel vypne v případě, že se otevře okno. Zbytečně se tak netopí, pokud se zrovna větrá.

Otevřené okno může být pro úsporné topení problém. Pro infrapanely s funkcí Open Window Detection je ale samozřejmostí, že se vypnout, pokud rozpoznají otevřené okno. Zdroj: Unsplash.com

  • Časovač - Umožní naprogramovat si teplotu na jednotlivé dny v týdnu či části dne. V noci, kdy jsou všichni pod přikrývkou, tak můžete topit méně, než večer, kdy jsou všichni doma a vzhůru.

  • Dálkové ovládání přes telefon či tablet - U žádného vašeho infrapanelu by nemělo chybět dálkové ovládání, aby se dal pohodlně nastavit. Ještě lepší ale je, pokud je možné infrapanel kontrolovat i přes vaše chytré zařízení - mobil, tablet - odkudkoliv. Díky tomu vypnete topení na dálku, pokud na to zapomenete, a těsně před příjezdem ho zase zapnete, abyste se vrátili do teplíčka.

  • Odolnost proti postříkání vodou - Pokud chcete infrapanely použít v koupelně, dávejte si pozor na to, aby byl odolný proti postříkání vodou. Jinak by se mohl stát úraz, případně by se mohlo zařízení rozbít.

Některé infrapanely můžete ovládat prostřednictvím chytrého telefonu odkudkoliv. Zdroj: Bigstockphoto.com

Jaká je výhoda infrapanelů?

Infrapanely jsou použitelné v každé místnosti. V jejich případě je ale třeba si dát pozor na to, jak velký prostor ohřejí. Na rozdíl od konvektorů či olejových radiátorů neohřejí tak velkou plochu. Do jedné místnosti je jich tak někdy lepší zvolit více. Díky jejich elegantnímu designu a relativně jednoduché instalaci vám ale prostor hyzdit nebudou. Mají i další výhody.

  • Narozdíl od konvektorů nemají ventilátory, nevíří tedy prach. Infrapanely tak potěší nejednoho alergika.

  • Nedělají hluk! Což je pro každodenní používání, například v obýváku, naprostou nutností.

  • Místnost zahřejí rychle. Nemá totiž žádnou ohřívací fázi, teplo se tvoří hned.

  • Jsou ploché a prostorově úsporné. Pokud je zavěsíte na zeď, budou zcela nenápadné, nebo naopak mohou připomínat zajímavý obraz či plakát.

  • Jsou skvělým řešením do koupelen, kde je často problém zajistit vhodné vytápění místnosti. Dokonce existují menší infrapanely určené přímo do koupelen, které na sobě mají namontované držáky na ručníky, případně plní funkci zrcadla.

Speciální infrapanely poslouží také jako držák/sušák na ručníky či zrcadlo. Zdroj: Electronic.star.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů