Úterý, 19. března 2024

Arnika mapuje připravenost pražských čtvrtí na klimatickou změnu

Arnika mapuje připravenost pražských čtvrtí na klimatickou změnu

Nově vznikající čtvrti i zastavěné lokality uprostřed metropole se potýkají se stále silnějším vedrem, suchem, prudkými srážkami i dalšími projevy klimatické změny. Spolek Arnika se v druhé studii Lokální adaptace na změnu klimatu zaměřil na rizika a potenciál brownfieldu na Kolbenově ve Vysočanech a Náměstí Republiky jako jednoho z tepelných ostrovů a možnosti udržitelné dopravy v Praze.

Stáhněte si publikaci zdarma do své čtečky:
https://arnika.org/lokalni-adaptace-na-zmenu-klimatu-pripadove-studie-prazskych-ctvrti-ii-13

"Případové studie jsou vhodným nástrojem, kterým lze dobře ukázat, jaké problémy klimatická změna městům přináší. Modelové příklady detailně odhalují, kde je potřeba městský prostor upravit a kde se městu daří dopadům klimatických změn předcházet," říká Václav Orcígr z Arniky.

Publikace popisuje současný způsob možnosti revitalizace brownfieldu na Kolbenově, stav Náměstí Republiky a jeho okolí, jednoho z největších tepelných ostrovů Prahy a zkoumá dopady husté dopravy, které dominují osobní automobily. Stávající podmínky hodnotí z hlediska kumulace tepla a dalších rizikových jevů, jako je hluk nebo znečištění ovzduší. Dále ukazuje možnosti budoucího rozvoje na základě udržitelných řešení, které vycházejí ze zahraniční praxe. Zvláštní důraz autoři kladou na aspekt plánování a začlenění zeleně a dalších opatření do výstavby.

Nová publikace navazuje na předchozí brožury Arniky, které stejným způsobem zhodnocovaly konkrétní místa v Praze i městské koncepce a inspirace ze zahraničí.

Chceme, aby Praha byla příjemná pro život a dostupná všem

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů