Úterý, 19. března 2024

SVOZ ODPADU V BRNĚ FUNGUJE BEZ OBTÍŽÍ

SVOZ ODPADU V BRNĚ FUNGUJE BEZ OBTÍŽÍ

Navzdory omezením v souvislosti se šířením koronaviru probíhá svoz komunálního odpadu v plném rozsahu a bez změn harmonogramu. Nákaza koronavirem se však nevyhnula ani pracovníkům svozu odpadu. Aktuálně je v SAKO Brno prokázaná nákaza u dvou řidičů z divize svozu odpadu, tím pádem je celá posádka daného vozu v karanténě.

,,Situaci ohledně koronaviru jsme sledovali během celého léta, což nám umožnilo včas přijmout opatření posilující ochranu zdraví našich zaměstnanců, zvyšující hygienické standardy a zamezující shromažďování více osob. Například svozové posádky vyjíždí v rozdělených časových úsecích a z různých míst," komentuje Filip Leder, předseda představenstva společnosti SAKO Brno.

Je těžko představitelné, jak by vypadalo město bez pravidelného svozu odpadu. Proto bylo podle Filipa Ledera hlavním cílem přijatých opatření ze strany SAKO Brno zabezpečit kontinuitu svozového harmonogramu, aby mohl nadále probíhat bez omezení a v obvyklých četnostech. Svoz komunálního i tříděného odpadu proběhne i ve státní svátek 28. října.

Předností odpadového hospodářství města Brna je provoz Zařízení na energetické využití odpadu SAKO. Spalování kontaminovaného odpadu za vysokých teplot je za stávající epidemiologické situace nejlepším řešením. Vysoká teplota bezpečně ničí viry a další patogeny. Benefitem je, že celý proces - vysypání odpadu do zásobníku odpadu a následné naložení jeřábem do kotle násypky - se děje bez přímého lidského kontaktu
s kontaminovaným odpadem.

Jak nakládat s odpadky v době koronaviru?

  • Myslete na zdraví popelářů i pracovníků dotřiďovací linky - odpovědné nakládání
    s odpady je v této době důležitější než kdy jindy.

  • Použité ochranné prostředky by nikdy neměly končit pohozené na ulicích, parkovištích ani v parcích, protože představují zdravotní riziko.

  • Nejbezpečnější způsob je ochranné pomůcky vložit do plastového sáčků a hodit do popelnice či do koše na směsný komunální odpad. Odtud putují přímo do spalovenských kotlů v zařízení na energetické využívání odpadu.

  • Za žádných okolností se nesnažte použité ochranné pomůcky třídit, neboť odpad
    z barevných kontejnerů putuje na dotřiďovací linku, kde s ním pracovníci přichází do kontaktu.

  • Buďme si vědomi svého dopadu, čistota a bezpečnost záleží na každém z nás.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů