Úterý, 19. března 2024

Studenti budou soutěžit, jak pomocí digitálních technologií snížit uhlíkovou stopu. Vítěz získá 10 000 euro

Studenti budou soutěžit, jak pomocí digitálních technologií snížit uhlíkovou stopu. Vítěz získá 10 000 euro

Firma Atos zahajuje mezinárodní soutěž IT Challenge 2021, jejímž tématem je letos digitální dekarbonizace

Praha, 26. října 2020 - Společnost Atos, která je globálním lídrem v digitální transformaci, zahájila 10. ročník mezinárodní studentské soutěže zaměřené na technologické inovace. Tématem soutěže IT Challenge 2021 je digitální dekarbonizace. Týmy studentů z celého světa se mají zamyslet, jak mohou digitální technologie pomoci snížit uhlíkovou stopu společnosti, a své nápady zaslat do soutěže IT Challenge 2021. Autoři tří nejlepších nápadů dostanou možnost své myšlenky realizovat a vytvořit funkční projekt. Nejlepší tým získá cenu 10 000 euro. Zapojit se mohou i studenti z Česka.

,,Digitální technologie nám mohou pomoci chránit životní prostředí. Cílem letošního ročníku IT Challenge je vyvinout digitální řešení, které podpoří dekarbonizaci v některé z mnoha relevantních oblastí, jako je třeba průmysl, energetika, zemědělství nebo doprava, a pomoci firmám i celé společnosti při řešení změny klimatu. To znamená vytvořit fungující aplikaci, službu, simulaci nebo mobilní aplikaci na podporu průmyslu, obchodu a jednotlivců v jejich snaze snížit svou uhlíkovou stopu," říká Vladek Šlezingr, generální ředitel české pobočky Atos. ,,V Česku je spousta mladých talentovaných lidí a naši studenti už vícekrát ukázali, že inovace umí. Soutěž jim dává šanci ukázat jejich schopnosti."

Dvou až čtyřčlenné týmy složené ze studentů univerzit a technických škol mohou své návrhy zasílat do 29. listopadu 2020 prostřednictvím online registrace. Ze zaslaných návrhů bude vybráno 15 nejlepších konceptů, které postoupí do další fáze soutěže. Vybrané týmy oznámí porota 18. prosince 2020. V další fázi budou týmy na základě svých nápadů vyvíjet funkční aplikace. Do 7. července 2021 vybere porota 3 finalisty a konečný vítěz bude vyhlášen v Paříži v červenci 2021.

Studenti jsou během soutěže vedeni členy vědecké komunity Atos, kteří jim poskytují technickou a praktickou podporu, rady i povzbuzení. Od založení IT Challenge v roce 2012 pracovali zúčastnění studenti na vývoji aplikací spojených s hlavními trendy digitální revoluce. Tématy předchozích ročníků byly například inteligentní mobilita, propojená auta, interaktivní média, propojený život, ,,právo být zapomenut", blockchain a umělá inteligence.

Téma tohoto ročníku odkazuje na záměr společnosti Atos, firma má totiž dekarbonizaci jako základní prvek své růstové strategie. V červnu 2020 společnost Atos oznámila svůj závazek dosáhnout čistých nulových emisí uhlíku do roku 2035, tedy ještě o 15 let dříve před ambiciózním cílem Pařížské dohody OSN o změně klimatu, která stanovuje dosáhnout uhlíkové neutrality v rozvinutých zemích v roce 2050.

Více informací o soutěži IT Challenge:

https://www.atositchallenge.net/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů