Úterý, 19. března 2024

Pandemii covidu-19 navzdory. Evropané chtějí udělat více pro ochranu životního prostředí, ukazuje průzkum

Pandemii covidu-19 navzdory. Evropané chtějí udělat více pro ochranu životního prostředí, ukazuje průzkum

Výrazná většina (86 %) Evropanů uvádí, že po pandemii covidu-19 bude důležitější než kdy jindy se starat o životní prostředí a recyklovat. Vyplývá to z průzkumu realizovaného ve čtrnácti evropských zemích na vzorku téměř 14 tisíc účastníků, mezi nimiž nechyběli ani Češi. Průzkum nechala provést iniciativa Every Can Counts (Každá plechovka se počítá), která si dává za cíl zvyšovat povědomí o přínosech recyklace nápojových plechovek. Průzkum také odhaluje, že více než polovina (52 %) respondentů by přes ekonomické zpomalení v důsledku pandemie covidu-19 nedávala ekonomické zájmy před životní prostředí

,,Výsledky ukazují, že roste povědomí o potřebě recyklovat co nejvíce odpadu a pandemie tento proces pouze urychlila. Lidé si uvědomují, jak naléhavý je tento problém, a jsou ochotní stát se součástí skutečné cirkulární ekonomiky," říká David Van Heuverswyn, evropský ředitel iniciativy Každá plechovka se počítá.

TIP: Kam s nápojovými plechovkami poradí spolehlivě nová aplikace Kam s ním, kde najdete monmentálně 5 000 takových míst!

Rostoucí potřebu veřejnosti věnovat větší péči životnímu prostředí v souvislosti s koronavirovou krizí ukazují i další výsledky průzkumu. Drtivá většina (91 %) dotazovaných uvedla, že by chtěla dělat pro planetu více než nyní. Dva ze tří uvedli, že recyklace je závazek pro všechny a je nutné tento problém řešit.

Postoje Čechů k recyklaci za časů koronaviru

Na evropské úrovni by přes ekonomické zpomalení v důsledku pandemie 52 % respondentů nedávalo ekonomické zájmy před životní prostředí. V České republice takto odpovědělo 65 % dotázaných. Naopak ekonomiku před životním prostředím upřednostnili třeba Španělé (60 %), Britové (57 %) či Rumuni (56 %).

Evropský průměr ČR
Momentálně je ekonomika důležitější než životní prostředí 52 % nesouhlasí 65 % nesouhlasí

Dva ze tří Evropanů důrazně souhlasí s tím, že recyklace je závazek pro všechny, Češi v polovině případů (51 %). Přes dvě třetiny (78 %) Čechů si myslí, že je více než kdy jindy důležité pečovat o životní prostředí.

Evropský průměr ČR
Třídit odpad je povinnost pro všechny občany a spotřebitele 65 % souhlasí 51 % souhlasí
Po covidu-19 je důležitější než kdy jindy, abychom se starali o planetu a životní prostředí 86 % souhlasí 78 % souhlasí

,,Průzkum potvrdil, že Češi obecně mají k přírodě velmi dobrý vztah. Ostatně odpad třídíme relativně dobře. V podílu vytříděných nápojových plechovek zatím za Evropou zaostáváme, ale s vybudováním kvalitní infrastruktury a se zvýšením počtu sběrných nádob, jsem přesvědčen, že tato čísla porostou. Ostatně nám to respondenti jasně řekli," komentuje výsledky průzkumu Radomil Mádr, předseda české pobočky Každá plechovka se počítá.

Více než tři čtvrtiny Evropanů uvedly, že třídí všechny materiály vždy nebo část. Nápojové plechovky třídí pravidelně pouze 57 % lidí. V Česku je to ještě méně, plechovky separuje pouhých 29 % respondentů.

Evropský průměr ČR
Hliníkové nápojové plechovky třídíte: 57 % vždy 29 % vždy

Iniciativa Každá plechovka se počítá začala zvyšovat povědomí o třídění hliníkových nápojových plechovek v roce 2009 a cílem je 100% podíl zrecyklovaných plechovek v Evropě. V roce 2017 činil tento podíl 74,5 %, ale průzkum ukázal, že 90 % respondentů v Evropě i v Česku si myslí, že by podíl měl být vyšší. Čtyři z deseti Evropanů se myslí, že by měl dosáhnout 100 %.

Průzkum byl realizován agenturou LUCID od 5. srpna do 14. září 2020 na vzorku 13 793 respondentů starších 16 let vybraných dle věku a pohlaví ve 14 zemích, kde působí iniciativa Každá plechovka se počítá (Belgie, Srbsko, Rakousko, Maďarsko, Řecko, Rumunsko, Polsko, Česko, Irsko, Nizozemí, Velká Británie, Španělsko, Itálie, Francie). V České republice se průzkumu zúčastnilo 801 lidí.

Podrobnou infografiku si můžete stáhnout zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů