Úterý, 19. března 2024

Ceny za nejlepší ekologické projekty jsou rozdány. Absolutním vítězem ekologické soutěže E.ON Energy Globe se stala obec Hostětín

Ceny za nejlepší ekologické projekty jsou rozdány. Absolutním vítězem ekologické soutěže E.ON Energy Globe se stala obec Hostětín

Nejlepším ekologickým projektem České republiky a absolutním vítězem 12. ročníku soutěže E.ON Energy Globe se stala obec Hostětín. Dlouhodobě klade důraz na trvale udržitelný rozvoj s co největší šetrností k životnímu prostředí. Obec aktivně využívá místních zdrojů a obnovitelných energetických surovin. Přestože jde o malou obec v podhůří Bílých Karpat s 220 obyvateli, její ekologické a dobře fungující projekty slouží jako vzor pro další samosprávy bez ohledu na velikost obce.

,,Udržitelnost a ekologie se stává důležitým tématem stále pro více lidí. Klimatická změna má setrvačnost. To, co změníme teď, se projeví až zhruba za dvacet let. Proto vítám jakékoli chytré ekologické projekty a inovace, s nimiž můžeme začít ihned. Protože i malé projekty nebo jednotlivci můžou dokázat velké věci," říká Martin Záklasník, generální ředitel E.ON v České republice.

Do letošního ročníku ekologické soutěže se přihlásilo 302 projektů. Od začátků soutěže, kterou společnost E.ON v České republice pořádá již dvanáctým rokem, je to téměř tři tisíce projektů. O absolutním vítězi i vítězích jednotlivých kategorií rozhodovala v online hlasování veřejnost. ,,Ta mohla vybírat z dvanácti projektů, které poslala do finále odborná porota. Letos poprvé porota jednala o finalistech online, a to kvůli covidové situaci, ale hodnotitelé si s tím poradili na jedničku, ač nejstaršímu je 85 let," vysvětluje Vladimíra Glaserová ze společnosti E.ON.

Celkovým vítězem 2020 a vítězem kategorie Obec se stal Hostětín

V Hostětíně ve Zlínském kraji už řadu let úspěšně funguje mnoho ekologických projektů. Obec využívá šetrné veřejné osvětlení s moderními lampami, které omezují produkci škodlivého světelného smogu. Fungují zde tři fotovoltaické elektrárny na střeše moštárny a několika rodinných domech. Součástí obce je i výtopna na dřevní štěpku a o čištění odpadních vod se stará kořenová čistička.

,,Velice mě potěšilo, že právě Hostětín dostal od veřejnosti nejvíce hlasů a stal se absolutním vítězem letošního ročníku soutěže. Ukazuje se, že i v tak malé obci lze dát dohromady ekologické projekty, které fungují, jsou příkladem udržitelných postupů a ukazují nám, jak zlepšit naše životní prostředí," říká Martin Záklasník.

Během slavnostního vyhlášení byly oceněny rovněž nejlepší projekty ostatních kategorií.

V kategorii Firma zvítězila společnost Sonnentor, která patří k průkopníkům nejen ve výrobě koření a bylinných čajů, ale také v oblasti trvale udržitelného podnikání. Sonnentor odebírá zelenou energii, provozuje solární elektrárnu a používá firemní flotilu elektromobilů a vozů na CNG.

V kategorii Produkt získal nejvíce hlasů projekt Opravárna. Jedná se o momentálně největší opravárenskou síť v České republice, která sdružuje 1630 opravářů a servisů. Svou činností Opravárna přispívá k naplnění cílů evropského programu Green Deal, který by měl zajistit přechod na udržitelnější a ekologičtější hospodářství.

Vítězem kategorie Stavba se stala moderní klinika budoucnosti Fakultní nemocnice Olomouc. Jedná se o novostavbu II. interní kliniky Fakultní nemocnice Olomouc, která splňuje standardy pasivní budovy. Díky jejímu konstrukčnímu řešení je možné měnit vnitřní uspořádání kliniky podle aktuální potřeby a vývoje ve zdravotnictví. Jedná se o ukázku, jak skloubit potřeby náročného provozu se zodpovědným přístupem k životnímu prostředí.

Projekt Online kurz Klimatická změna získal ocenění v kategorii Vzdělávání. Kurz je dílem organizace Člověk v tísni, která jej ve spolupráci se společností Educasoft Solutions vytvořila primárně pro učitele 2. stupně základních škol a pro učitele středních škol, ale absolvovat ho může i široká veřejnost. Skládá se celkem z osmi samostatných kapitol, v nichž je možné se seznámit s různými úhly pohledu na projevy klimatických změn.

Letos byla vypsána i speciální kategorie Čistý vzduch. V této nové kategorii získal nejvíce hlasů projekt s názvem Podpora zelených střech v Brně. Brno, jako jediné město v Česku, spustilo dotační program, který pomáhá realizovat soukromým stavebníkům zelené střechy na jejich domech. Vegetační střechy umožní zvýšit plochu zeleně na území města, zadržují vodu a přispívají k čistšímu ovzduší.

,,Myslíme si, že kvalita ovzduší je klíčová a chceme dělat vše pro to, aby vzduch v České republice byl čistější. Byli bychom rádi, kdyby se zelené střechy, jaké mají v Brně, objevily i v dalších českých a moravských městech," vysvětluje Vladimíra Glaserová ze společnosti E.ON.

Hlavní cenu pro absolutního vítěze v podobě ročního užívání automobilu ŠKODA Octavia iV model Plug-in s hybridním pohonem od společnosti Škoda Auto převzal Jaroslav Boleček, starosta Hostětína. Ostatní vítězové jednotlivých kategorií obdrželi hodnotné ceny od Impact Hubu, společnosti BUDERUS, hobbymarketu HORNBACH a také od energetické společnosti E.ON.

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala téměř tři tisíce projektů. Vítěz české soutěže pak zastupuje Českou republiku na světovém finále. Více informací o soutěži najdete na webu www.energyglobe.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů