Úterý, 19. března 2024

Jak zjistit identifikační číslo vozidla?

Jak zjistit identifikační číslo vozidla?

Identifikační číslo vozidla neboli VIN má celou řadu funkcí. Příkladem mohou být automobilové dílny a prodejny automobilů, které jej používají k jedinečné identifikaci motoru, typu převodovky, brzdového systému, kterým bylo vozidlo vybaveno výrobcem, aby bylo možné opravu řádně provést. Jak zjistit identifikační číslo vozidla?

VIN se také používá k identifikaci a obnově odcizených vozidel a automobilových dílů. Výrobci automobilů používají při svých svolávacích a servisních akcích čísla VIN.

Kde najít VIN ve vozidle?

VIN se nachází na mnoha místech v autě, nejčastěji však na palubní desce (je vidět přes čelní sklo) a na štítku na dveřích řidiče. U některých vozidel může být VIN umístěn také na motoru, kapotě a dalších částech automobilu. VIN se také používá v certifikátech vozidel, pojistných smlouvách, servisních záznamech a policejních zprávách. VIN má 17 znaků, vždy končí 6 číslicemi a je zadáváno do dokumentů vozidla a fyzicky do vozidla. Pokud chcete zjistit VIN vašeho vozu, bude se vám hodit web www.checkcardna.com. Najdete zde nejrůznější databáze, které vám pomohou s kontrolou vozu. Zde snadno zkontrolujete, zda se nejedná o odcizený vůz.

Kde nejčastěji VIN kód najdete?

  • Na vozidle: na dveřích, na palubní desce a pod kapotou
  • Na dokladech vozidla: Osvědčení o registraci vozidla, karta vozidla, servisní dokumenty
  • Kontaktujte prodejce: Pokud nemáte přístup k vozidlu, které vás zajímá, ani k souvisejícím dokumentům, zkuste zavolat prodejce a požádat o VIN

Používání VIN při procesu nákupu automobilu

Existuje spousta informací, které vám prodejce ojetých vozidel nemusí zveřejnit. Mezi nimi jsou například informace o historii nehod, škodách způsobených povodněmi, apod. Tyto události mohou ovlivnit bezpečnost vozidla, jeho skutečný technický stav a skutečnou hodnotu vozidla.

Aby pro vás bylo obtížné zjistit si historii vozidla, mohou nespolehliví prodejci uvést falešné VIN v reklamách nebo se ho nezdráhají vůbec nezveřejnit. Podvodníci také falšují registrační doklady týkající se vozidla, aby skryli potenciální problémy. Pokud vám prodejce odmítne poskytnout VIN, může to být známka toho, že se prodejce snaží před vámi skrýt skutečnou historii vozidla.

Pokud se vám nákup ojetého vozu zdá být příliš lukrativní, obvykle tomu tak je. Takové obchody jsou často pokusem o prodej odcizených vozidel a způsobují ztráty v tisících EUR pro nic netušící zákazníky. Proto je tak důležité zkontrolovat VIN před zakoupením ojetého vozidla, zejména vozidla dovezeného z USA či jiných zemí. Zloději automobilů získávají čísla VIN jednoduchým kopírováním z vozidel prodaných prodejci nebo jednoduše zaparkovaných na parkovišti. Poté je používají ke změně registračních dokumentů nebo k vytváření falešných dokumentů, aby zakryli skutečnost, že auto bylo odcizeno. Vždy pečlivě zkontrolujte, zda se shoduje číslo VIN na palubní desce, dveřích řidiče, podvozku a dokladech k vozidlu (osvědčení o registraci, karta vozidla, servisní doklady atd.).

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů