Pátek, 19. dubna 2024

Klimatické změny jsou rostoucí hrozba pro Afriku, upozorňuje OSN

Klimatické změny jsou rostoucí hrozba pro Afriku, upozorňuje OSN

I když průměrné teploty se na africkém kontinentu zvyšují podobným tempem jako v jiných částech světa, Afrika je v kontextu klimatických změn výjimečně zranitelná, uvedla dnes podle agentury Reuters Světová meteorologická organizace (WMO). Záplavy, sucha, teplejší počasí a invaze sarančat tvrdě dopadají na Afriku a horší časy pokud jde o zásobování potravinami, hospodářství a zdraví obyvatel má kontinent teprve před sebou, upozornila dnes tato specializovaná organizace OSN.

Rostoucí teploty se podepisují na pěstování plodin. Zemědělství přitom tvoří základní stavební kámen afrického hospodářství. Okolo roku 2050 budou negativně zasaženy hlavní oblasti po celé Africe, kde se pěstuje obilí. WMO předpovídá pokles výnosu pěstování plodin, a to o 13 procent v západní a střední Africe, 11 procent v severní části kontinentu a osm procent ve východní a jižní části.

Africké země jsou navíc většinou chudé a špatně vybavené pro reagování na důsledky klimatických změn, tvrdí WMO. To podtrhly přírodní katastrofy jako cyklony Idai a Kenneth, které v minulém roce zasáhly tři jihoafrické státy. Cyklony vyhnaly dva miliony lidí z jejich domovů, vyžádaly si několik obětí a v Mozambiku zničily půl milionu hektarů úrody.

V suchých oblastech kontinentu včetně západoafrického Sahelu se podle WMO počet podvyživených lidí zvýšil od roku 2012 o 45 procent. Klimatické změny také přispívají k dalším problémům, jako jsou ozbrojené konflikty, které opět zhoršují hlad.

V letech 2018 a 2019 postihl oblast Afrického rohu nedostatek srážek, který vedl k nejhorší úrodě obilovin v Somálsku od roku 1995, odkdy existují o sklizni v zemi přehledy, a nedostatku obilí v sousední Keni. Načež přišly záplavy. Na konci roku 2019 zaznamenaly Somálsko, Keňa, Etiopie a Tanzanie nejméně dvakrát tolik srážek během sezónních dešťů než obvykle. Déšť pomohl úrodě, ale také svědčil kobylkám, které od ledna letošního roku v těchto zemích zničily stovky tisíc hektarů půdy.

Teplejší a vlhčí počasí je také výhodné pro hmyz přenášející horečku dengue, malárii a žlutou zimnici.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů