Pátek, 19. dubna 2024

Česká Lípa a Nový Bor se spojí v boji proti autovrakům v ulicích

Česká Lípa a Nový Bor se spojí v boji proti autovrakům v ulicích

Česká Lípa a nedaleký Nový Bor se chtějí spojit v boji proti autovrakům v ulicích. Obě města se rozhodla vytlačit vraky aut ze svých komunikací. Pokud chtějí uspět, musí zabránit tomu, aby majitelé vraky stěhovali z jednoho města do druhého. ČTK o tom informovala mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová. V Novém Boru jsou takových aut desítky, v třikrát větší České Lípě stovky.

Pro odstraňování autovraků připravují města manuál s jasným postupem. "Nechceme, aby naše řešení bylo na úkor České Lípy. Zároveň ale také nechceme, aby v Novém Boru končily vraky z České Lípy. Proto jsme iniciovali společné jednání a jsem rád, že jsme se domluvili na spolupráci," doplnil novoborský starosta Jaromír Dvořák.

Odstraňování autovraků, které zabírají místa na místních komunikacích včetně parkovišť, umožňuje novela o pozemních komunikacích od 30. dubna letošního roku. Přinesla jednodušší definici vraku, za který už není považováno jen nepojízdné zrezivělé auto bez značek. Nově se za vrak považuje také vůz s minimálně šest měsíců propadlou technickou kontrolou.

TIP: Kam (nejen) s vysloužilým vozem, poradí občanům nová aplikace Kam s ním

Radnice jako vlastník místní komunikace musí nejprve vyzvat vlastníky odstavených vozů, aby si do stanovené lhůty zajistili technickou kontrolu nebo auto odstranili a odstavili mimo komunikaci. Pokud tak neučiní, vůz město na jejich náklady odstraní a odstaví na vhodném místě. Jestliže ani to zájem majitele nevzbudí, umožňuje zákon radnici auto prodat v dražbě nebo předat k likvidaci. Náklady pak bude vymáhat na majiteli vraku.

V České Lípě se na boj proti vrakům zaměřili už v polovině loňského roku, ještě před novelou zákona. Zbavit se loni dokázali zhruba dvou desítek aut. Polovinu nechala odtáhnout radnice, o další se postarali sami vlastníci. Novela to zjednodušila. "Přesto jde o administrativně složitý postup, spolupráce nám umožní výměnu zkušeností a nastavení stejných pravidel," dodal českolipský místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů