Pátek, 29. března 2024

Písek bude mít od prosince MHD na elektřinu a stlačený zemní plyn

Písek bude mít od prosince MHD na elektřinu a stlačený zemní plyn

Písek bude od prosince využívat pro městskou hromadnou dopravu pouze autobusy na elektřinu a stlačený zemní plyn. Zcela vyřadí vozy na fosilní palivo. Náklady na pořízení nových autobusů činily 61 milionů korun. ČTK to řekla mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová.

Vozový park kompletně obnovila společnost ČSAD Autobusy České Budějovice, která píseckou MHD zajišťuje. Jde o pět nových autobusů na elektřinu a dva na stlačený zemní plyn. "Společnost má požádáno o dotaci, která může dosáhnout až 85 procent z pořizovací ceny," řekl vedoucí technického oddělení ČSAD Autobusy České Budějovice Pavel Marek.

Písecká MHD přejde na nový vozový park v prosinci, kdy bude měnit i jízdní řád. Čtyři elektrobusy budou mít kapacitu 86 míst a jeden 51 pasažérů. Každý CNG autobus pak přepraví 85 lidí. "Každý elektrobus bude mít na autobusovém nádraží vlastní nabíjecí stanici na pomalé nabíjení, k dispozici budou i dvě stanice pro rychlé nabíjení," uvedl Marek.

Prosincový nový jízdní řád přinese pro cestující několik změn. Například sníží počet linek z 11 na šest. MHD jejich trasy přesto vytvořila tak, aby obsloužily všechny dosavadní zastávky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů