Pátek, 29. března 2024

V Hranicích se začaly čipovat popelnice, kvůli mapování odpadu

V Hranicích se začaly čipovat popelnice, kvůli mapování odpadu

V Hranicích na Přerovsku se začaly čipovat všechny popelnice ve městě. Evidence nádob na směsný komunální odpad by měla být podle zástupců města prvním krokem k výrazným změnám v odpadovém hospodářství Hranic. Čipování potrvá do konce letošního roku. Cílí především do budoucna a podepsat se může i na výši poplatků, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Petr Bakovský. Obyvatelé Hranic nyní platí za odpad 696 korun, loni byla tato částka zvýšena po pěti letech o 96 korun.

Změny v odpadovém hospodářství mají podle radnice především předejít razantnímu zvyšování poplatku za odpady a zároveň v následujících letech splnit legislativní podmínky, které nastavuje nový zákon o odpadech. Město si od nových kroků slibuje například celkové zmapování odpadových toků. "Čipování svozových nádob provádí společnost Ekoltes. Je mířeno hlavně do budoucna, abychom měli přehled a na základě toho přehledu mohli s čísly pracovat. Jedna z možností je třeba nezvedat poplatky těm, co například dobře třídí odpady," uvedl mluvčí radnice.

Nádoby na směsný komunální odpad začne Ekoltes Hranice evidovat ode dneška až do konce prosince. Každá domácnost musí nachystat v den svozu všechny nádoby na běžné svozové místo, kde budou označeny speciálním čipem. Ten bude obsahovat informace o druhu sváženého odpadu, velikosti nádoby a příslušné domácnosti. Tyto čipy poté budou při každém výsypu evidovány v evidenčním systému ECONIT. Díky němu bude mít město dokonalý přehled o odpadech. "Veškeré informace o našem odpadovém hospodářství pak budeme mít přehledně na jednom místě a také získáme možnost generovat podklady a tvořit různé statistiky, čímž zefektivníme administrativu," doplnil mluvčí města.

Radnice chce těmito kroky zároveň podpořit třídění odpadů a snižovat množství směsného komunálního odpadu vyprodukovaného ve městě. Reaguje tak na zpřísnění legislativy týkající se nového zákona o odpadech, jehož cílem je mimo jiné zákaz skládkování již v roce 2030. Zavádění postupných a systematických změn v systému odpadového hospodářství města je podle zástupců radnice jedinou cestou, jak zabránit až čtyřnásobku ceny současného poplatku za odpady.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů