Čtvrtek, 28. března 2024

Čína chce mít do pěti let 20 procent aut na alternativní pohon

Čína chce mít do pěti let 20 procent aut na alternativní pohon

Podíl automobilů s alternativním pohonem na celkovém prodeji nových osobních aut se do roku 2025 v Číně vyšplhá na 20 procent ze současných pěti. Předpověděla to dnes čínská vláda. Prognóza je ale méně ambiciózní než cíl zmíněný v loňských návrzích ministerstva průmyslu, podle kterého měl podíl dosáhnout 25 procent. Informovala o tom agentura Reuters.

Automobily s alternativním pohonem se v Číně označují jako NEV (New Energy Vehicles). Tato kategorie zahrnuje čistě elektrické vozy, hybridní automobily a vozy s vodíkovým pohonem. Předpokládá se, že v letošním roce dosáhne prodej v této kategorii kolem 1,1 milionu vozů.

Čína v roce 2009 vystřídala Spojené státy na postu největšího automobilového trhu světa. Je důležitým odbytištěm i pro českou automobilku Škoda Auto, která začátkem září představila čistě elektrický sportovně-užitkový vůz (SUV) Enyaq. Ten je jejím prvním sériovým vozem na bázi modulární platformy pro elektromobily koncernu Volkswagen.

Za první tři čtvrtletí letošního roku celkový prodej nových osobních aut v Číně klesl o sedm procent na 17,12 milionu. V prvním čtvrtletím trh tvrdě zasáhla opatření proti koronaviru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů