Čtvrtek, 28. března 2024

Firma Retex vyvinula ze starých mikin materiál pro zelené střechy

Firma Retex vyvinula ze starých mikin materiál pro zelené střechy

Výrobce netkaných textilií z Moravského Krumlova Retex vyvinul ze starých mikin a svetrů materiál, díky kterému je možné vysadit zeleň i na střechách, které lze jen málo zatížit. Jde o pěstební a hydroakumulační desku, která je určená pro lehké zelené střechy s minimální výškou substrátu. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí společnosti Filip Poštulka.

"Výhodou materiálu je, že ho lze použít na velké plochy. Architekti a projektanti můžou tuto textilii zvolit pro velké zelené střechy například administrativních budov či rozměrných hal. Materiál najde uplatnění i v případě menších ploch, tedy u rodinných domů, pergol a garáží, ale i u komunálních objektů, jako jsou zastávky tramvají a autobusů. Lze jej navíc využít i k ozeleňování městských a obecních ploch, například tramvajových pásů," uvedl Poštulka.

Podobné desky se v Brně již využívají, například na zelené střeše brněnské Nové Zbrojovky. "Rostliny, které na zelené střeše rostou, musí v něčem kořenit a růst, této vrstvě se říká vegetační vrstva. Je buď tvořena substrátem anebo substrátovými panely, což je také produkt společnosti Retex. Výhodou substrátových panelů je, že jsou lehké, a lze je tedy použít i tam, kde by střecha staticky neunesla zatížení substrátem. Používají se v kombinaci se substrátem, aby do této vrstvy mohly rostliny zakořenit. Otázkou u nového materiálu je, jak se bude chovat v extrémních situacích, například v periodách velkého sucha či naopak dlouhotrvajících dešťů," uvedla ředitelka Svazu zakládání a údržby zeleně Jana Šimečková.

Deska společnosti Retex je z 80 procent vyrobena z recyklovaného textilu, především secondhandových mikin a svetrů, což je podle Šimečkové v České republice výjimečné.

Firma Retex se kromě materiálů pro zelené střechy soustředí na dodávky netkaných textilií pro automobilový průmysl, stavebnictví či zdravotnictví. Loňský obrat dosáhl 600 milionů korun, přes dvě třetiny plynuly z automobilového průmyslu. Více než polovina tržeb byla z českého trhu. Závislosti na autech se firma snaží postupně snižovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů