Čtvrtek, 28. března 2024

V pražských parcích roste návštěvnost i množství odpadu

V pražských parcích roste návštěvnost i množství odpadu

Pražské parky a lesy navštěvuje nyní, v době nouzového stavu a platných vládních opatření proti šíření nákazy covidem-19, výrazně více lidí než běžně. S vyšším množstvím návštěvníků vzrostlo i množství odpadu, který se z přírodních lokalit vyváží. Objevují se i problémy s vandaly. ČTK to sdělila mluvčí Lesů hlavního města (LHMP) Petra Fišerová. Městská příspěvková organizace se stará o Stromovku, Letenské sady, oboru Hvězda a další plochy.

"Se zvýšenou návštěvností narostlo meziročně významně i množství odpadu, který z lesů i parků vyvážíme. Je to odpad z košů, ale i mimo ně," uvedla Fišerová s tím, že v některých pražských parcích a lesích, které má organizace ve správě, se vyváží až trojnásobek odpadu v porovnání se srovnatelným obdobím v minulých letech.

Mluvčí rovněž apelovala, aby byli lidé ohleduplní zvláště při pohybu v lesních porostech. Vzhledem k množství návštěvníků lesů a parků nemají totiž volně žijící živočichové dostatek klidu a snižují se jim i možnosti najít si vhodný úkryt.

Společnost se mimo to potýká s útoky vandalů, kteří ničí pražskou přírodu a městský mobiliář. Vandalové v minulých dnech polámali nově vysazené stromy v Královské oboře Stromovka, zaměstnanci LHMP nyní evidují případy poničených košů, laviček a stojanů v parcích. Vypátrat pachatele těchto přestupků se však podle Fišerové daří málokdy.

V těchto dnech začali lesníci i s podzimní vlnou výsadeb nových sazenic lesních dřevin. Před zimou je v plánu vysadit téměř 130 tisíc mladých dubů, buků, javorů, jedlí, borovic či modřínů, přičemž letos na jaře jich zasadili 78.000.

Práce v pražských parcích, lesích a na dalších plochách, o něž organizace pečuje, se zatím kvůli pandemické situaci v zemi neomezuje, uvedla Fišerová. "Máme zavedena organizační i další opatření jako je práce z domova, střídání pracovních skupin, důsledná dezinfekce a podobně, abychom minimalizovali v případě nákazy jednotlivce dopad na vlastní provoz organizace," doplnila mluvčí. Aktuálně se mezi personálem nákaza covidem-19 objevuje spíše sporadicky. V karanténě jsou tři zaměstnanci, další dva byli pozitivně testovaní a pět lidí je na ošetřovném. LHMP přitom zaměstnává asi 270 osob.

Vlastníkem a zřizovatelem organizace Lesy hlavního města je Praha. Společnost vznikla v roce 1992 a stará se nejen o lesy a parky, ale i o zahrady a vodní toky v metropoli.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů