Pátek, 19. dubna 2024

Čeští investoři dnes spouští první větrnou farmu ve Finsku, další budou následovat

Čeští investoři dnes spouští první větrnou farmu ve Finsku, další budou následovat

Společnost Winda Power dokončila stavbu větrné elektrárny Hirvineva nedaleko finského města Oulu a v tuto chvíli ji uvádí do provozu. Majoritním vlastníkem Winda Power je český fond Green Horizon Renewables (GHR) v čele s investorem Tomášem Krskem.

Větrná farma Hirvineva je vlajkovou lodí rozsáhlého investičního plánu GHR ve Finsku, na kterém česko-finský tým pracuje už od roku 2017. Do dnešního dne tým pod vedením Roberta Douchy připravil k výstavbě větrné parky o celkové velikosti víc než 220 MW a další stovky MW jsou ve fázi plánů.

,,Finsko je mezi zeměmi Evropské unie právem považováno za průkopníka v oblasti obnovitelné energetiky. Do roku 2030 má polovina roční hrubé spotřeby energie ve Finsku pocházet z obnovitelných zdrojů. Už v loňském roce to bylo téměř 40 %, takže Finové jsou na dobré cestě závazek splnit. Těší nás, že na této cestě bude i výrazná česká stopa," říká Robert Doucha, projektový manažer GHR. ,,Hirvineva je ekonomicky životaschopný projekt i bez státní podpory. Je to další důkaz současného trendu budování obnovitelné energetiky na tržní bázi, který vidíme i v dalších zemích EU," dodává Robert Doucha.

Větrná elektrárna Hirvineva se skládá ze čtyř turbín značky Nordex s celkovým instalovaným výkonem 19,2 MW a bude zásobovat čistou elektřinou přibližně 7 000 domácností. Výstavba elektrárny začala v roce 2019 a celkové investiční náklady převyšují 540 milionů korun. Rotory turbín mají průměr 149 metrů a jsou instalovány ve výšce 155 metrů nad zemí. Souběžně s výstavbou větrné farmy Hirvineva získaly stavební povolení čtyři další projekty o celkové instalované kapacitě 200 MW. V současné době probíhají výběrová řízení na dodavatele hlavních komponent, tedy turbín a infrastruktury. GHR plánuje uvedení těchto větrných parků do provozu už v roce 2022.

,,Obnovitelné zdroje ani v současné nejisté době neztrácí na atraktivitě a Evropa se stále chce posouvat k uhlíkové neutralitě. Zároveň se rychle vyvíjí a zlevňuje technologie v oblasti solární i větrné energetiky. Proto i my pokračujeme v naší dlouhodobé strategii a hledáme vhodné příležitosti pro projekty v obou oblastech především v rámci EU. Rádi bychom tu v následujících několika letech realizovali projekty v řádu stovek MW ve větrné energetice a vyšších desítek MW ve fotovoltaice," shrnuje Robert Doucha další investiční plány fondu Green Horizon Renewables.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů