Pátek, 19. dubna 2024

Vyjádření MŽP ke změnám v oddělení CITES České inspekce životního prostředí

Vyjádření MŽP ke změnám v oddělení CITES České inspekce životního prostředí

Avizovaný odchod pracovníků oddělení CITES v návaznosti na organizační změnu ČIŽP, kterou ohlásil ředitel Geuss, řešilo v posledních měsících i MŽP. S organizační změnou státní tajemník MŽP Jan Landa ani ministr Brabec nesouhlasili pro její nesystémovost a ředitel České inspekce životního prostředí ji tak následně stáhl. Pracovníci oddělení CITES se i přesto rozhodli z ČIŽP odejít.

Ministr životního prostředí Richard Brabec se zástupci oddělení CITES jednal o celé věci osobně. S odcházejícími pracovníky diskutoval možnost budoucí spolupráce s MŽP ve specializovaných otázkách "wildlife crime", tedy kriminality spojené s chráněnými druhy, neboť právě to je ta část CITES agendy, ve které jsou pracovníci mimořádně úspěšní, zdatní a o jejich odborné i prezentační schopnosti nechce rezort přijít.

Vyjádření ministra Brabce:
,,Ředitel každé rezortní organizace je odpovědný za zajištění všech svých agend, proto jsem řediteli ČIŽP uložil urychlené vypracování návrhu zajištění této agendy na inspekci od nového roku s tím, že MŽP v průběhu následujících měsíců zkontroluje, zda je v této oblasti ČIŽP odborně i personálně zajištěna. Odchod pracovníků z oddělení CITES na ČIŽP mě mrzí, jednal jsem s nimi osobně a hovořili jsme i o možnosti, že by naše spolupráce v nějaké formě na specializovaných otázkách kriminality v oblasti chráněných druhů mohla pokračovat, což zúčastnění kvitovali. O odborníky na tuto specializovanou problematiku tak rezort nemusí přijít, a to je to, co je důležité."

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů