Pátek, 19. dubna 2024

Tranzistory jsou základní součástka pro většinu obvodů

Tranzistory jsou základní součástka pro většinu obvodů

Tranzistory patří k základním aktivním součástkám. Laicky řečeno, tranzistory tvoří hlavní součást veškeré moderní elektroniky a počítačové techniky. Každý mikročip obsahuje statisíce miniaturních tranzistorů, které poskytují obrovský výpočetní výkon pro nejrůznější aplikace. Tranzistor má ale i dnes své místo jako diskrétní součástka

Princip fungování bipolárního tranzistoru

První germaniové tranzistory vznikly po skončení druhé světové války jako aktivní součástky zejména pro letecké radary. K masivnímu rozšíření došlo ale až o zhruba dvacet let později. Jejich výhoda spočívá zejména v miniaturních rozměrech a nepoměrně nižší spotřebě oproti dřívějším elektronkám.

Klasické bipolární tranzistory typu NPN a PNP jsou třívrstvé polarizované součástky, kde je velký proud mezi kolektorem a emitorem, řízen malým proudem příslušné polarity do třetí elektrody, zvané báze. Pokud bází neprochází žádný proud, nebo je opačně polarizován, je tranzistor uzavřen a neprochází jím proud.

Po průchodu správně orientovaného proudu bázi dochází k sepnutí tranzistoru. Proud na hlavním směru emitor - kolektor dosahuje až stonásobně větších hodnot než proud do báze. Lze tak spínat vyšší výkony nebo u zesilovačů zesílit nepatrný vstupní signál pro další zpracování například v reproduktorech. V obojím případě je ovšem nutné sestavit kompletní obvod, který ošetří možná zkreslení, zákmity, nastavení pracovních bodů a řadu dalších parametrů v závislosti na charakteru a určení budovaného obvodu.

Tranzistory jako spínače

Hlavní funkce tranzistoru spočívá v elektronicky řízeném spínání a zesilování elektrického signálu. I když sláva jednoduchých bipolárních tranzistorů dávno skončila, tak je možné stále základní typy pořídit v pouzdrech pro povrchovou i SMD montáž. Tyto tranzistory využijí nejen bastlíři ale i profesionální firmy, které navrhují drobnou a malosériovou elektroniku pro nejrůznější účely. Tranzistor může posloužit například pro obvody typu:

  • Jednoduché stabilizátory napětí
  • Spínání obvodů
  • Zdroje napětí
  • Audio zesilovače
  • Regulace výkonu

Výkonové tranzistory

S vývojem techniky se použití diskrétních tranzistorů přesunulo do oblasti výkonové elektroniky a regulace výkonu například trakčních motorů. Pomocí výkonových tranzistorů IGBT lze úsporně regulovat výkon tam, kde se v minulosti nabízelo řešení pouze v neúsporných a energeticky náročných rezistorových soustavách s doplňující armádou stykačů, či později v použití výkonových tyristorů a diod. Tranzistory umožňují aplikovat nejrůznější způsoby regulace od PWM až po chytré řízení výkonu i u největších strojů s výkonem řádově v megawattech.

TME nabízí několik stovek typů tranzistorů pro všechny možné aplikace od jednoduchých bipolárních, přes tranzistory řízené polem (MOSFET) až po výkonové součástky IGBT.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů