Úterý, 19. března 2024

Kvalita ovzduší v Česku se opět zlepšuje, loni byly koncentrace znečišťujících látek nejnižší za posledních 11 let

Kvalita ovzduší v Česku se opět zlepšuje, loni byly koncentrace znečišťujících látek nejnižší za posledních 11 let

Česko mělo loni nejlepší ovzduší za posledních 11 let. Poklesu koncentrací znečisťujících látek v roce 2019 pomohly vedle dobrých rozptylových podmínek pozitivní dopady výměny nejstarších domácích kotlů na pevná paliva, postupující obnova vozového parku a také snižování emisí z energetických a průmyslových zdrojů. Data vycházejí z dokumentu Informace o vyhodnocení výsledků imisního monitoringu za rok 2019, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav.


,,Nejnovější data o znečištění ovzduší zahrnující i část letošního roku ukazují, že naše dotační programy zacílené na výměnu zastaralých domácích kotlů fungují. Proto v nich chceme pokračovat i nadále. Úplně nově jsme se rozhodli, že z prostředků Operačního programu Životní prostředí pošleme krajům ještě dalších 600 milionů korun na projekty v zásobnících, takže lidé budou moci dotace okamžitě čerpat a kotle rychle měnit. Tyto peníze budou k výplatě na začátku příštího roku, bez čekání na nové zdroje financí. Dalších devět miliard totiž plánujeme nabídnout od roku 2021 na ekologické zdroje vytápění z nových finančních nástrojů Evropské unie, které bude Komise schvalovat v příštím roce. Díky nim budeme moci vyměnit dalších až 100 000 neekologických kotlů ve všech obcích a městech. Tím pomůžeme dlouhodobému zlepšení kvality ovzduší a zároveň domácnostem ušetřit peníze a také splnit zákonnou povinnost odstavit staré kotle 1. a 2. emisní třídy od září 2022, která je v zákoně již od roku 2012,"
dodává ministr životního prostředí Richard Brabec.

V porovnání s předchozím rokem pokleslo také procento území, kde byl překročen imisní limit alespoň pro jednu znečišťující látku (bez zahrnutí přízemního ozonu) z 12,7 % v roce 2018 na 8,4 % v roce 2019. Došlo také k poklesu podílu obyvatel vystavených nadlimitní zátěži. V roce 2019 bylo nadlimitnímu působení znečištěného ovzduší vystaveno 27,5 % obyvatel, zatímco v roce 2018 to bylo 36,3 % obyvatel.

Hlavní znečišťující látky, u kterých byly překročeny imisních limity, jsou benzo[a]pyren a suspendované částice PM10 a PM2,5. Jejich nejvýznamnějším zdrojem jsou domácí kotle. Do poklesu znečištění se pozitivně promítá obměna zdrojů vytápění v domácnostech, na kterou Ministerstvo životního prostředí přispívá od roku 2015 prostřednictvím programu kotlíkových dotací.

Podobně pozitivně vypadá i dosavadní měření za první tři čtvrtiny roku 2020. Ve srovnání s průměrem za posledních pět let byly v celé České republice koncentrace nižší v průměru u částic prachu o 24 % (PM10), 30 % (PM2,5). Kvalitě ovzduší opět pomáhá další snižování emisí, jak z průmyslu, tak z domácností, podílí se i příznivé rozptylové podmínky a částečně i nouzový stav, zejména pokud jde o znečištění z oblasti dopravy.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů