Čtvrtek, 28. března 2024

Omezení kvůli covidu se v Pardubickém kraji promítla v odpadech

Omezení kvůli covidu se v Pardubickém kraji promítla v odpadech

Protiepidemická opatření se v Pardubickém kraji projevují i na množství a struktuře komunálního odpadu. Kvůli uzavřeným restauracím či obchodům v první a druh vlně epidemie některá města zaznamenala například více vytříděného skla nebo papíru. Výrazně se zvýšil provoz ve sběrných dvorech.

"Na jaře jsme měli podstatný nárůst odpadů na separačních dvorech. Přisuzovali jsme to tomu, jak lidé uklízeli nebo renovovali, protože měli víc času," řekla ČTK mluvčí společnosti Služby města Pardubic Klára Sýkorová. Ostatní druhy odpadu se výrazně nezměnily. Lidé sice byli více doma a nakupovali víc potravin, méně odpadů ale vyprodukovaly restaurace, které musely kvůli nařízením vlády zavřít.

Větší zájem o sběrný dvůr zaznamenala i Chrudim. "Množství odpadů se tam navýšilo na 300 procent. Na jaře i teď měli lidé čas uklízet, vzrostl hlavně velkoobjemový odpad," uvedl ředitel Technických služeb Chrudim 2000 Zdeněk Kolář. Mírně se podle něj na jaře i na podzim zvýšil objem vytříděných plastů.

V Ústí nad Orlicí se na množství separovaného odpadu projevilo uzavření restaurací a obchodů. "O 15 procent se zvýšilo množství skla, vzrostl sběr kovových plechovek od nápojů. Zřetelné je také větší množství papíru a kartonů, protože se zvýšil zásilkový prodej," řekl vedoucí odboru životního prostředí orlickoústecké radnice Tomáš Kopecký. Podle něj lidé také papír málo vozí do výkupen sběrných surovin, jeho cena je velmi nízká. Potvrzuje také nárůst množství odpadů ve sběrných dvorech, zvláště elektrospotřebičů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů