Pátek, 19. dubna 2024

Brno zapojí odborníky i občanská sdružení do diskuse o regulaci zeleně

Brno zapojí odborníky i občanská sdružení do diskuse o regulaci zeleně

Do vytvoření nového předpisu na regulaci zeleně, jenž umožní lépe plánovat zelené plochy a modrozelenou infrastrukturu ve městě, se Brno rozhodlo zapojit další experty z oblasti rozvoje obcí. Pomůžou hledat nejlepší řešení a formulovat jeho odůvodnění. Radnice chce obsah regulativu konzultovat také s organizacemi a občanskými iniciativami, které se podílí na debatě o kvalitě života ve městě.

,,Pro kvalitní územní plánování je důležité, aby se na něm podíleli i další experti z řad respektovaných architektů, urbanistů a projektantů a také zainteresovaní občané," vysvětlil radní pro územní plánování a rozvoj města Brna Filip Chvátal.

Proto se už nyní konají například kulaté stoly pořádané Kanceláří architekta města Brna nebo nově odstartovala spolupráce s Národní sítí Zdravých měst, která pomáhá s organizací části pracovních setkání a workshopů, s jejichž výstupy bude veřejnost postupně seznamována.

,,Chceme společně s Brnem a týmem specialistů z různých oborů hledat inovativní řešení, které je kvalitní nejen z hlediska právního, ale také z hlediska urbanistického a environmentálního," uvedl Jiří Nezhyba z Frank Bold Advokáti, kteří s městem na novém předpisu spolupracují. Oslovení experti a právníci projednají možnosti věcného a právního řešení mimo jiné s ohledem na stávající dobrou praxi v Česku a v zahraničí. Do diskuse se zapojí například odborníci z České rady pro šetrné budovy, Centra pasivního domu, Jakub Cigler Architekti nebo z ČVUT. ,,Věříme, že pomůžeme městu najít cestu, jak vytvořit podmínky pro sepětí stavebního rozvoje s trvalou udržitelností," doplnil Pavel Franc, ředitel Frank Bold Advokáti.

Petr Švec, ředitel Národní sítě Zdravých měst, která zaštítila setkávání odborníků, aktivitu Brna vítá. ,,Podporujeme všechna česká města, která usilují o zavádění nástrojů, jež zvednou kvalitu života, podpoří zdraví obyvatel a udržitelný rozvoj. Brno má nyní nakročeno k tomu zařadit se mezi ty nejodpovědnější," uvedl Švec.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů