Úterý, 19. března 2024

Modelkou z kontejneru!

Modelkou z kontejneru!

Každá nová kolekce oblečení se musí navrhnout a následně nechat ušít. Tohle všechno se mě netýká. Jsem totiž modelka z kontejneru. Ne, že bych v nádobě bydlela a každé ráno vstávala zdravě před šestou hodinou. Jenom ji používám pro tvorbu svých originálních kontejnerových outfitů.

Jenže. Jako profesionálka v kontejnerovém modelinku jsem tak na vlastní oči, resp. tělo, přišla do kontaktu s tzv. Fast fashion. A v širším kontextu s obrovským plýtváním s oděvy. A říkám si, jak na to matka Země zareaguje.

Fast fashion: rychlá móda je vyrobena v zemích třetího světa za nepříznivých pracovních podmínek a s negativím dopadem na životí prostředí. Důraz je kladen hlavně na kvantitu a velkou spotřebu, kvalita jde stranou. Mezi nejznámější značky prodávající fast fashion patří například H&M, ZARA, Topshop a Fashion Nova. Oblečení není identické, je pouze podobné, nejedná se tedy o padělek.

Halenka: VertBaudet, kalhoty CA, boty: Graceland, taška: bez identifikace. Taška byla volně zavěšena na kontejneru pro plast. Boty ležely volně v trávě v blízkosti obytné zóny.

Textilní průmysl je v těsném závěsu za ropným průmyslem druhým největším znečišťovatelem životního prostředí. K tomu přidejme vypouštění vysoce toxických odpadních vod s barvivy, hromadící se oblečení v zemích třetího světa a levnou pracovní sílu.


Svetřík : Back to Basics, sukně: H&M, halenka: Orsay, kalhoty: Hollywood pants, Bunda: VehicleCo, boty: DekerTEX

Přestože negativní dopady na životní prostředí, které jsou vedlejším produktem textilního průmyslu, jsou veřejnosti známé a v současnosti se o nich hodně hovoří, textilní průmysl stále roste. Oděvní průmysl každoročně vyprodukuje více než devadesát dva milionů tun odpadu.


Second hand, Haiti. Zdroj: inhabitat.com

A čím vším jsem se u kontejnerů obohatila já? Nejen kompletní kolekcí pro všechna roční období včetně bot. Ale odnesla jsem si I krásnou deku, řadu kabelek, koberec a jen s lítostí jsem musela na místě zanechat vše, co bylo promočené. Buď bylo oblečení vhozeno přímo do nádoby, ale daleko častěji vyprané a složené v pytlích vedle kontejnerů. Použitelné kusy jsem si nechala, ostatní vyprala a vhodila do nádoby pro sběr oděvů. V České republice existuje několik společností, které vybrané šatstvo třídí a buď recyklují nebo vyvážejí. Sociálně slabí jsou oblečením již vybaveni, takže charita nemůže posloužit jako odpustek pro plýtvání. (Potvrzeno pracovníkem ASA a Charita Broumov, pozn. autorky). Ovšem v době "pocovidové" se lecos mění.

Aktuálně oblečení od kontejnerových stání využije www.klubsvobodnychmatek.cz


Kabátek: Antonio Melani, tričko: Benhao, sukně: Betti, boty: autorka, halenla: Orsay, boty: bez identifikace, kabátek 2: Orsay, boty: bez identifikace

Řešením je pravý opak mající označení Slow fashion. Tedy výroba vlastního oblečení, oprava starého a nakupování již použitého. Umím si představit, že se s kamarádkami slezeme, nakoupíme víno a kafe vyměníme si oblečení navzájem. Budeme mít šaty s příběhem, a ještě bude legrace. Zbytek darujeme nebo vyměníme na swapu. A hlavně se vykašleme na všudypřítomnou reklamu, která nám bere to nejdůležitější - přirozennost.

Autorka: Anabel Kasalová

Použité zdroje: Zídková Petra: Dopady "fast fashion" na životní prostředí. Pardubice 2020.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů