Úterý, 19. března 2024

Britský jachtař se vydal po stopách Magalhaese na elektrické lodi

Britský jachtař se vydal po stopách Magalhaese na elektrické lodi

Ze španělské Sevilly dnes vyplul 80letý britský jachtař Jimmy Cornell, který chce na své elektrické lodi zkopírovat trasu prvního obeplutí zeměkoule. Tuto cestu před 500 lety podnikl portugalský mořeplavec Fernao de Magalhaes. Pro britského jachtaře má cesta historický a ekologický rozměr, píše agentura Reuters.

"Proto jsme vyplul na elektrické lodi, která nevypouští emise," uvedl Cornell. Ten poprvé podnikl cestu kolem světa v roce 1975. Poté, co se vrátil do některých míst, která dříve navštívil, zůstal Cornell šokován rozsahem škod způsobených klimatickými změnami, dodává agentura Reuters.

Jimmy Cornell, který se narodil v Rumunsku pod jménem Dragoš Corneliu Cišmašu, je v Británii známým cestovatelem a propagátorem jachtingu. Za svůj život vydal řadu knih.

Portugalský mořeplavec ve španělských službách Fernao de Magalhaes (známý též jako Ferdinand Magellan či Fernando de Magallanes) se zasloužil zejména o to, že definitivně dokázal, že Země je kulatá. Jeho výprava totiž v letech 1519-1522 jako první obeplula Zemi. Mořeplavec, který byl během této cesty kolem světa na Filipínách zabit, také před 500 lety, 21. října 1520, objevil průliv mezi Atlantským a Tichým oceánem, který byl později pojmenován Magalhaesův průliv. Až do otevření Panamského průplavu v roce 1914 byl právě Magalhaesův průliv hlavní lodní cestou mezi Pacifikem a Atlantikem.

Foto: OceanVolt.com

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů