Úterý, 19. března 2024

Jednání Uhelné komise se opět odsouvá, aktivisté před ministerstvem životního prostředí zůstávají, svolali demonstraci

Jednání Uhelné komise se opět odsouvá, aktivisté před ministerstvem životního prostředí zůstávají, svolali demonstraci

Jednání vládní Uhelné komise se přesunulo. Komise se původně měla sejít 26. listopadu. Podle nových informací však zasedne až 4. prosince. Aktivisté a aktivistky z hnutí Fridays For Future, Univerzity za klima, Limity jsme my a Extention Rebellion, kteří od tohoto pondělí okupují prostor před Ministerstvem životního prostředí zůstávají na místě. Na pondělí 30. listopadu svolávají k ministerstvu demonstraci.

"Opět se ukazuje, že proces rozhodování o konci těžby a spalování uhlí není dopředu moc dobře naplánovaný a ztrác tak na transparentnosti. Před ministerstvem zůstaneme. Uhelná komise rozhoduje o budoucnosti nás všech. Pár promrzlých dnů není nic ve srovnání s tím, co zažijeme v budoucnu a co zažijí naše děti, pokud nebudou naši volení představitelé jednat v zájmu ochrany klimatu a pokud nezačnou směřovat svoje kroky k udržení globální oteplení pod hranicí 1,5 °C.

Ani jeden z projednávaných scénářů k tomuto cíli nesměřuje. Z jednání Uhelné komise, která původně byla avizóvána jako odborná, se stává jednání politické. A rozhodnutí komise tím pádem také bude politické. Někteří politici v komisi se přitom vyslovili pro konec uhlí v roce 2038 a zavrhli jeho konec v nejzažším z projednávaných scénářů - tedy v roce 2033. Považujeme to za absolutní selhání politiky ve veřejném zájmu," uvedl mluvčí hnutí Fridays For Future Petr Doubravský.

Aktivisté svolali k Ministerstvu životního prostředí na pondělí 30. listopadu před jednáním komise demonstraci Za konec uhlí #teď. Demonstrace by měla začít v 15.30.

"Komise pracuje s návrhem, podle kterého by se uhelné elektrárny měly začít zavírat až v roce 2029. To je žalostně pozdě a opět to jde proti ochraně klimatu. Některé elektrárny přitom můžeme začít zavírat už teď, protože ČR stále vekou část elektrické energie vyváží do zahraničí," vysvětlil Doubravský název demonstrace.

Demonstrace se uskuteční v mezích stanovených vládními opatřeními. Bude na ní moci být pouze 100 lidí oddělených po dvacetičlenných skupinách.

"V průběhu celé symbolické okupace striktině dodržujeme hygienická pravidla. Stejně tak tomu bude i na demonstraci. Kdyby nebyl konec uhlí tolik naléhavý a potřebný, demonstraci bychom za současné sitauce nedělali. Na demonstraci zajistíme dodržování veškerých vládních omezení i hygienických opatření," dodal Doubravský k průběhu akce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů