Úterý, 19. března 2024

Nová fotovoltaická elektrárna v Servisním centru společnosti ŠKODA AUTO v Kosmonosech

Nová fotovoltaická elektrárna v Servisním centru společnosti ŠKODA AUTO v Kosmonosech

Společnost ŠKODA AUTO ve spolupráci s firmou ČEZ Solární, dceřinou společností ČEZ ESCO, a energetickou společností ŠKO-ENERGO nainstalovala na střechách svého Servisního centra v Kosmonosech solární panely. Panely na komplexu budov nedaleko sídla společnosti v Mladé Boleslavi zabírají celkovou plochu přes 2200 metrů čtverečních a ročně dodají více než 450 MWh ekologické energie. Automobilka tak v Kosmonosech pokrývá téměř 25 procent své spotřeby elektřiny pomocí nových fotovoltaických modulů. I toto opatření je součástí strategie Green Future, do které společnost ŠKODA AUTO sloučila své ekologické aktivity.

Ve spolupráci s firmou ČEZ Solární, dceřinou společností ČEZ ESCO, nainstalovala společnost ŠKODA AUTO nové solární panely na pěti budovách svého servisního centra v Kosmonosech. Automobilka bude vedle těchto fotovoltaických modulů na střechách získávat elektřinu také z nově zbudovaného solárního Carportu. Celá fotovoltaická elektrárna zabírá plochu přes 2.200 m2, její jmenovitý výkon činí 441 kilowatt-peak (kWp). Zařízení ročně vyprodukuje více než 450 MWh ekologicky získané energie. Technickým konzultantem projektu a provozovatelem zařízení je energetická společnost ŠKO-ENERGO.

Stanislav Pekař, vedoucí After Sales společnosti ŠKODA AUTO, vysvětluje: ,,S novou fotovoltaickou elektrárnou pokryjeme čtvrtinu spotřeby elektřiny našeho Servisního a tréninkového centra v Kosmonosech energií získanou klimaticky neutrálním způsobem. Sluneční energii je možno ukládat do baterií o výkonu 570 KWh, odkud je ji možné kdykoli odebírat, mimo jiné k nabíjení baterií vozů s elektrickým pohonem."

,,Vlastní výroba ekologické energie v průmyslových podnicích je globálním i evropským trendem, který se čím dál víc dostává i do České republiky. Progresivní společnosti jako ŠKODA AUTO se o CO2 neutrální řešení více a více zajímají a s vlastní fotovoltaickou elektrárnou mají jistotu, že jejich podnik využívá skutečně čistou elektřinu. Pro výstavbu fotovoltaických elektráren lze využít prakticky jakoukoliv střechu, která míří na jih, východ, nebo západ," říká Vlastimil Vyskočáni, obchodní ředitel ČEZ ESCO.

Vedle fotovoltaických modulů a baterií jsou součásti tohoto ekologického projektu solární energie také hromosvody a jímací soustavy, systémy elektronické požární signalizace, odpovídající bezpečnostní instalace a záchytné systémy, úpravy v trafostanicích a také montáž strukturované kabeláže a slaboproudých zařízení pro napojení elektrárny a bateriového úložiště na datové sítě společnosti ŠKODA AUTO. Celkové investice do zařízení činily zhruba 30 milionů korun, tedy přibližně 1,1 milionu eur. Tuto částku automobilka ze 60 % pokryla z fondů Evropské unie prostřednictvím Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK), který spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky.

Automobilka na fotovoltaiku sází i jinde: od listopadu 2019 provozuje ŠKODA AUTO Volkswagen India Private Limited v závodě v Púně jednu z největších střešních solárních elektráren v Indii. Společnost ŠKODA AUTO své ekologické aktivity sloučila do strategie GreenFuture, která se dělí do tří oblastí: GreenProduct se zaměřuje na vývoj energeticky efektivních pohonů a na použití recyklovatelných materiálů ve vozech. Pomocí opatření z oblasti GreenRetail společnost ŠKODA AUTO podporuje ekologické hospodaření svých prodejních zastoupení a servisních dílen. GreenFactory zahrnuje veškeré aktivity, umožňující výrobu šetrnou vůči přírodním zdrojům. O svých aktuálních projektech a aktivitách v oblasti ochrany životního prostředí informuje společnost ŠKODA AUTO ve své Zprávě o trvale udržitelném rozvoji, vydávané každé dva roky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů