Úterý, 19. března 2024

V Praze se rozrůstá populace bobrů, je jich asi stovka

V Praze se rozrůstá populace bobrů, je jich asi stovka

V Praze se rozrůstá populace bobra evropského. Podle odhadů vědců nyní žije v hlavním městě zhruba stovka jedinců v 17 teritoriích. První výskyt bobra po 185 letech byl přitom v Praze potvrzen teprve v roce 2015. Navzdory nárůstu populace však bobři Prahou hlavně procházejí dál, uvedla dnes mluvčí České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze Karla Mráčková v tiskové zprávě.

Analýza vzorků odebraných z odchycených bobrů potvrdila, že jde převážně o zvířata pocházející ze západních Čech. Bobři, původně reintrodukovaní v Bavorsku, ze západu do Prahy dorazili po řece Berounce. Výzkum provedl tým Aleše Vorla z Fakulty životního prostředí ČZU, který se pražskou populací bobrů zabývá dlouhodobě.

"Zároveň se nám podařilo zjistit, že bobři se v Praze uchytili jen částečně, Prahou procházejí a šíří se dále po proudu Vltavy směrem k soutoku Vltavy a Labe u Mělníka," řekl Vorel. "Na Labi se pak bobři ze západních Čech mísí s labskými bobry, kteří pocházejí ze Saska-Anhaltska a dochází tak ke křížení těchto dvou historicky velmi vzdálených a svým původem odlišných populací," doplnil výzkumník.

Podle vědců zřejmě hlavní město nenabízí bobrům podmínky pro rozvoj širšího osídlení. Většina vhodných stanovišť je již obsazena. I do budoucna tak lze předpokládat, že Vltava v Praze zůstane pro bobry pouze tranzitním koridorem. Další šíření do okolí metropole je však podle ČZU více než pravděpodobné.

Ačkoliv bobr oživil pražskou faunu, má jeho návrat i stinné stránky - rizikem je hlavně narušení stromů okusem. Podle ČZU však bobři v Praze velké škody nezpůsobili, byť s rostoucí populací se může situace změnit.

"Dosud byly zaznamenány spíše případy ohrožení bobra technickou infrastrukturou, kdy Záchranná stanice hl. m. Prahy třikrát zachraňovala bobry z jímky, nádrže či kanálu. Nově jsou však evidovány okousané stromy v pražské Stromovce," uvedla Mráčková. Výzkumný tým z ČZU tak podle jejích slov s magistrátem spolupracuje na preventivních opatřeních.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů