Čtvrtek, 28. března 2024

Strakonice chtějí obyvatelům zrušit poplatek za odpad

Strakonice chtějí obyvatelům zrušit poplatek za odpad

Vedení Strakonic chce od 1. ledna příštího roku zrušit obyvatelům města poplatek za svoz komunálního odpadu. Město tím přijde zhruba o 5,5 milionu korun. Návrh dnes projednali radní, v prosinci ho ještě musí schválit zastupitelstvo. ČTK to dnes řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Toto hnutí před komunálními volbami slibovalo, že poplatek zruší.

Nyní obyvatelé města platili ročně 260 korun. "Sliby se mají plnit. Od prvního ledna budou odpady zdarma pro obyvatele, pro firmy samozřejmě ne. Ty peníze zůstanou lidem. Nejsou to závratné sumy a je to jedna ze služeb, kterou obec poskytuje obyvatelům ve stylu, jako když čistíte ulice, taky si za to neúčtujete. Na druhou stranu jsme zvedali daň z nemovitosti, ta je selektivní podle toho, jak kdo má majetek," řekl Oberfalcer.

Poplatek byl letos 260 korun na člověka. Jak řekl místostarosta, radní ho postupně snižovali, před několika lety byl ještě 570 korun.

Strakonice, v nichž žije asi 23.000 lidí, mají letos schodkový rozpočet s příjmy 554,7 milionu korun a výdaji 634,3 milionu. Schodek 79,6 milionu pokryje radnice z peněz z minulých let, stejně jako splátky úvěrů, které jsou letos 19,7 milionu korun.

Město letos čeká propad daňových příjmů kvůli koronaviru 48,6 milionu korun. Snížilo výdaje o 22,7 milionu. Uspoří na provozních nákladech, nižší je příspěvek městskému kulturnímu středisku, některé investice radnice přesunula do dalších let. Strakonice zároveň odpustí všem živnostníkům podnikajícím v městských prostorech od října do konce prosince 50 procent nájmu. Radnice tak chce zmírnit dopad koronavirových omezení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů