Úterý, 19. března 2024

Komentář k péči o rostlinný vánoční materiál

Komentář k péči o rostlinný vánoční materiál

První adventní neděle je za dveřmi a začíná doba příprav vánočních dekorací a nákupů vánočních stromků. Jak správně vybrat rostlinný materiál a následně o něj pečovat, aby dlouho vydržel, radí dendrolog Správy Průhonického parku, Botanického ústavu AV ČR, Jiří Burda.

,,Adventní věnce jsou neodmyslitelnou součástí vánoční tradice. V posledních letech se na ně běžně používají smrkové větvičky, které jsou na trhu snadno dostupné. Často tak ale dochází k situaci, kdy poslední adventní neděli zapalujeme svíčku na opadané dekoraci, která slavnostní náladu příliš nepřináší. Pokud máte možnost, doporučuji držet se postupu našich předků a použít větvičky jedlové. Ty sice také časem seschnou, ale zůstávají na větvičkách a neopadají. Samozřejmě jsou po několika týdnech stejně hořlavé jako ostatní rostlinný materiál, dbejte tedy při zapalování svící zvýšené opatrnosti.

Pokud patříte mezi příznivce vánočního stromku v květináči, máte na jeho pořízení nejvhodnější čas. Je totiž potřeba začít rostlinu s časovým předstihem ,,oteplovat", což znamená, navyknout ji postupně na vnitřní teplotu. Při nákupu se snažte upřednostnit stromky zasazené v květináči co nejdéle, mají lepší kořenový systém a tím větší šanci na přežití. Po nákupu stromek umístěte do místnosti se stálou teplotou kolem 8 stupňů Celsia a 2 - 3 dny před Vánoci zvyšte teplotu na 15 stupňů. Při jeho adaptaci nesmíte také zapomenout, že se zvyšováním teploty se logicky zvyšuje i zálivka.

Stejně, ale v opačném pořadí postupujte, až budete po Vánocích stromek umísťovat do zahrady. Pokud to počasí dovolí, zahrabejte ho i s květináčem do půdy, aby měl kořenový bal stejnou teplotu jako okolní zemina. Takto uchovaný stromek vám může sloužit na Vánoce i několik let. Stačí ho jen zalévat a zhruba jednou za 3 roky přesadit do květináče o asi 5 cm většího."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů