Pátek, 19. dubna 2024

Jihlava bez odpadu! - osvětová kampaň

Jihlava bez odpadu! - osvětová kampaň

Cílem projektu bylo spustit osvětovou kampaň pro širokou veřejnost na téma problematiky neustále se zvyšující produkce odpadů (směsného komunálního i separovaného), aby bylo postupně nastaveno prostředí pro vytváření a prohlubování osobní zodpovědnosti každého člověka za stav životního prostředí v souvislosti s množstvím produkovaného odpadu. V rámci příprav a realizace osvětové kampaně bylo naším cílem minimalizovat množství vznikajících odpadů v souladu s mottem kampaně "Jihlava bez odpadu!".

Zvýšení povědomí veřejnosti o problematice nadměrné produkce odpadů vč. známých dopadů na životní prostředí. Zájemcům pak byla nabídnuta jednoduchá opatření vedoucí k redukci produkovaného odpadu v domácnostech a nastartování postupného přechodu na domácnosti bez odpadů (samolepky Nevhazujte reklamu, textilní tašky, textilní sáčky).

Naše hlavní úsilí směřovalo k vytvoření webové stránky s tématem předcházení vzniku odpadů (www.jihlava.cz/bezodpadu ), k reklamě umístěné na čtyřech vozech MHD a k reklamním spotům v rádiu. Pro potřeby reklamy na vozech MHD byla uzavřena dohoda s fotografem Greggem Segalem na využití dvou fotografií z jeho série "7 days of garbage" . Současně byla oslovena fotografka a grafička Eva Bystrianská, která nafotila sérii fotografií s odpadovým tématem v jihlavských zařízeních pro nakládání s odpady. Fotografie i reklamní spoty do rádia jsou umístěny i na výše uvedených ,,bezodpadových" webových stránkách. Další aktivity v rámci kampaně: Pro studenty střeních škol jsou pořádány besedy. S podstatou kampaně byli seznámeni i úředníci a vedení Magistrátu města Jihlavy. Na Magistrátu jsou postupně zaváděny změny směřující ke snížení produkce odpadu (např.: re-use stoleček, plakát na kávomat- vlastní hrneček, zrušení barelů na vodu, výměna PET lahví za skleničky na jednáních). V městské knihovně byla uspořádána výstava přinášející informace o stavu životního prostředí a nabízející možnosti, jak se každý může přičinit o změnu vedoucí k převzetí zodpovědnosti nejen za vlastní produkci odpadů.

Ve spolupráci s organizací VOR Jihlava a SUPŠ Jihlava - Helenín byly ušity sáčky z nepoužívaných záclon a lněné sáčky, které jsou vhodnou alternativou mikrotenových sáčku na ovoce, zeleninu a pečivo. Sáčky jsou prodávány na Turistickém informačním centru za cenu 30,- Kč a 40,- Kč. Nechali jsme vyrobit látkové tašky ve dvou designech vždy s tématem předcházení vzniku odpadů. Tašky jsou prodávány na turistickém informačním centrum za cenu 40 Kč ve variantách s dlouhýma i krátkýma ušima. Zdarma jsou na odboru životního prostředí a na turistickém informačním centru k dostání samolepky ,,Nevhazujte reklamu". V roce 2019 u příležitosti Dne Země byly prezentovány na centrálním jihlavském náměstí fotografie Evy Bystrianské z cyklu předcházení vzniku odpadů, byly promítány dokumenty s odpadovými tématy a probíhala diskuze s lidmi o odpadovém i ,,bezodpadovém" hospodářství. Téma předcházení vzniku odpadů je pravidelně zmiňováno v městských novinách.Od Vánoc 2018 jsou na kulturních akcích, jejichž pořadatelem je statutární město Jihlava, u stánků na občerstvení používány na prodej nápojů výhradně vratné kelímky.

Zdroj: https://dobrapraxe.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů