Pátek, 29. března 2024

Soud ve Štrasburku připustil klimatickou žalobu na 33 zemí, i ČR

Soud ve Štrasburku připustil klimatickou žalobu na 33 zemí, i ČR

Za přípustnou označil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku klimatickou žalobu šesti dětí a mladých lidí z Portugalska, kterou podali na 33 zemí včetně Česka. Informovala o tom agentura DPA, podle které tak padla první velká překážka ve snaze přimět evropské vlády ke zlepšení boje proti klimatickým změnám. Žalobu podala skupina, jejíž nejmladší člence je teprve osm let, v září. Žalované státy se k ní budou muset vyjádřit do konce února příštího roku.

"Cílem žaloby je získat právně závazné rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který bude po vládách v Evropě vyžadovat, aby podnikly potřebné naléhavé kroky a zastavily klimatickou krizi," stojí na stránkách věnovaných žalobě.

Šestice mladých lidí z portugalského hlavního města Lisabonu a z města Leiria a jeho okolí, kterým je od osmi do 21 let, podala žalobu v reakci na ničivé požáry v roce 2017, při kterých v jihoevropské zemi zemřelo přes 120 lidí. Vědci podle stěžovatelů potvrdili, že klimatické změny hrály při vzniku a šíření požárů roli.

"Máme jen jednu planetu a já ji mám velmi rád... Nemáme, kam jinam bychom šli," řekl dnes stanici NBC jeden ze stěžovatelů, 12letý André Oliveira.

Žalobu podali Portugalci s pomocí nevládní organizace Global Legal Action Network (GLAN) na 33 zemí: 27 členů Evropské unie včetně Česka, Norsko, Švýcarsko, Británii, Rusko, Ukrajinu a Turecko.

Evropský soud pro lidská práva nyní tyto země vyzval, aby na žalobu odpověděly. Čas mají do konce února příštího roku. "Jen velmi malé množství případů se dostane tak daleko," uvedli dnes na svých stránkách stěžovatelé. Zároveň zdůraznili, že skupina portugalských dětí a mladých lidí nepožaduje od žalovaných států žádné peníze, ale jen to, "aby konaly a ochránily jejich budoucnost". Na náklady spojené s podáním žaloby aktivisté vybrali peníze pomocí crowdfundingové sbírky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů