Pátek, 29. března 2024

Obrazce atomů a molekul na oknech Základní školy ve Vrchlabí zachraňují ptačí životy

Obrazce atomů a molekul na oknech Základní školy ve Vrchlabí zachraňují ptačí životy

Minimálně třicet ptáků letos zahynulo po nárazu do oken Základní školy Školní ve Vrchlabí poté, co je zmátl odraz okolních stromů. Žáci prosklené plochy vybavili nahusto vysázenými samolepkami, aby je pro ptáky zviditelnili. Je potěšitelné, že efektivních zabezpečení skel stále přibývá. Další prosklené budovy ale stále vznikají. Česká společnost ornitologická odhaduje, že každoročně zahyne v Česku milion ptáků poté, co narazí do prosklené plochy oken, zastávek MHD, protihlukových stěn či výškových budov.

Mrtvých ptáků pod okny školy ve Vrchlabí si všiml učitel a člen Východočeské pobočky České společnosti ornitologické Dušan Vodnárek. ,,Od ledna do konce října pod okny školy zahynulo 30 ptáků. Velká okna učeben odráží oblohu a koruny přilehlých stromů. Ptáci sklo nevidí a za letu do skla naráží. Nárazy pro ně mají fatální následky," upozorňuje Vodnárek.

Ještě před koronavirovým uzavřením škol žáci devátých tříd zabezpečili okna ve spojovacích chodbách mezi budovami pomocí malých samolepek nahusto nalepených vedle sebe. Další okna, již v době distanční výuky, začal polepovat Vodnárek. ,,Aby ochranné polepy měly i vzdělávací hodnotu, jsou v učebnách navrženy tematicky. Okna učebny chemie obsahují příklady atomů, molekul a sloučenin. V učebně přírodopisu jsou okna vyplněna schématy různých typů květenství. Nově se vrátivší deváťáci navrhnou do oken učebny fyziky příklady různých typů souhvězdí, která tam budou ještě v prosinci nalepena. Účinnost polepů bude sledována v roce 2021 a poté dojde k vyhodnocení celého projektu," doplňuje Vodnárek.

Základní škola Školní ve Vrchlabí se zapojuje do ochrany ptáků velmi aktivně. Při zateplení školy byly do fasády umístěny speciální budky pro kolonii rorýse obecného, žáci sledují jarní přílety tažných ptáků v programu Jaro ožívá a v zimě sčítají ptáky na krmítku v rámci Ptačí hodinky.

Problematikou nárazů ptáků do skel se škola zabývá dlouhodobě. ,,V předchozích letech jsme se zapojili do zabezpečování skleněných zastávek MHD ve Vrchlabí. V programu České společnosti ornitologické Bezpečné zastávky jsme hodnotili rizikovost jednotlivých prosklených zastávek. Všechny rizikové jsme s povolením majitele, města Vrchlabí, polepili ručně vyrobenými obrazci ze samolepících fólií," říká Vodnárek.

Následně ale město nechalo instalovat další prosklené a bohužel pro ptáky nebezpečné zastávky. ,,I přes projednávání dané problematiky na Výboru pro životní prostředí město Vrchlabí neuvažuje o koncepčním řešení, které by eliminovalo nárazy ptáků už při zadávání zakázek pro výrobu nových zastávek," říká Vodnárek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů