Sobota, 20. dubna 2024

Nový odpadový zákon bude účinný od ledna, rozhodla Sněmovna

Nový odpadový zákon bude účinný od ledna, rozhodla Sněmovna

Nový odpadový zákon, jenž zejména posouvá o šest let na rok 2030 konec skládkování odpadu, bude účinný od ledna. Sněmovna dnes odmítla senátní snahu o roční odklad účinnosti normy. Senátoři poukazovali na to, že nejsou dostatečně připraveny prováděcí předpisy, což by podle nich mohlo způsobit chaos v nakládání s odpady po Novém roce. Návrh zákona ve sněmovním znění nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

"Nenastane žádný kolaps v odpadovém hospodářství, jak někteří straší," ujišťoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Přijetím senátního návrhu by se o rok posunulo mnoho předností zákona, například ohledně odklonu od skládkování, uvedl. Senátor Zdeněk Nytra (ODS) za horní komoru podotkl, že ministrův optimismus nesdílí. Lhůta na přípravu bude třítýdenní, upozornil.

Pro senátní verzi předlohy hlasovalo 17 ze 177 přítomných poslanců. Senátní znění zákona pak potvrdilo 130 ze 179 poslanců.

Předloha počítá s růstem poplatků za ukládání odpadu na skládkách. Zároveň zavádí motivační nástroje pro obce, které budou plnit průběžné požadavky na míru třídění komunálního odpadu.

Za část odpadu bude činit poplatek nynějších 500 korun za tunu. Příští rok to bude 200 kilogramů na obyvatele, váha se bude postupně snižovat na 120 kilogramů v roce 2029. Až nad tuto hmotnost bude poplatek činit příští rok 800 korun za tunu odpadu, každoročně bude růst až na 1850 korun za tunu v roce 2029. Poplatek za skládkování bude dál vybírat a odvádět provozovatel skládky.

Obce by měly nabízet obyvatelům i jiné způsoby třídění, například systém zvaný PAYT. Svoz by se účtoval podle množství odpadu, podle jeho hmotnosti nebo objemu, nebo v jejich kombinaci. K recyklovatelným materiálům bude patřit vedle papíru a lepenky také buničina.

Senát také mimo jiné vypustil z návrhu sporný poslanecký pozměňovací návrh, který zpětně odpouští poplatky za ten odpad, jenž provozovatelé skládek v minulosti označili jako jejich materiálové zabezpečení a poplatky za něj nezaplatili. Vzhledem k tomu, že Sněmovna senátní znění předlohy přehlasovala, ani tato změna přijata nebyla stejně jako další úpravy horní komory.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů