Sobota, 20. dubna 2024

Na boj proti kůrovci a živelním pohromám dostanou obce 640 mil.Kč

Na boj proti kůrovci a živelním pohromám dostanou obce 640 mil.Kč

Na obnovu majetku po živelních pohromách má ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) připraveno 500 milionů korun z národních dotací. Na obnovu místních komunikací kvůli těžbě kůrovcového dříví má dalších 140 milionů. V prvním případě mohou o dotaci žádat obce a kraje, ve druhém obce z Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje. Žádosti je možné podávat ode dneška do 12. února 2021. Ministerstvo to dnes ČTK sdělilo ve své zprávě.

"Na četné žádosti starostů a starostek vyhlašujeme výzvu, která pomůže minimalizovat škody způsobené kůrovcovou kalamitou. V zasažených krajích tak dojde především k obnově místních komunikací, které byly kvůli těžbě dřeva poničeny. Samozřejmostí je pak vyhlášení už tradiční výzvy na obnovu obecního a krajského majetku po živelních pohromách," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Dotaci na obnovu obecního a krajského majetku po živelních pohromách poskytne ministerstvo do 70 procent nákladů. Žadatel může v této výzvě podat více žádostí. Součet požadovaných dotací může být maximálně 50 milionů korun. Dolní limit dotace je 500.000 korun.

U dotací na opravu komunikací kvůli kůrovcové těžbě půjde polovina ze 140 milionů korun do Moravskoslezského kraje. Pro obce ve Zlínském kraji je určeno 28,6 procenta, v Olomouckém kraji 21,4 procenta. Dotace je poskytována až do 60 procent skutečně vynaložených uznatelných nákladů akce. Minimální dotace je 500.000 korun, maximální deset milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů