Pátek, 26. dubna 2024

V Roudnici zastavení svozu odpadu nutilo lidi jít na sběrný dvůr

V Roudnici zastavení svozu odpadu nutilo lidi jít na sběrný dvůr

V Roudnici nad Labem na Litoměřicku před měsícem přestaly městské služby odvážet odpad z černých skládek. Díky třítýdennímu experimentu, o kterém rozhodlo vedení města, začali obyvatelé Roudnice více využívat služeb sběrného dvora, kam objemný odpad správně patří. ČTK to dnes řekl mluvčí města Jan Vancl.

Odpad z nezákonných skládek město neodváželo od 9. do 28. listopadu. Chtělo tímto krokem motivovat veřejnost, aby si více všímala svého okolí a tím i nezodpovědnosti lidí, kteří takové skládky vytvářejí.

"V průběhu tří týdnů se ukázalo, že lidé opravdu vyslyšeli naši zprávu a odpad se v takovém množství na ulicích neobjevoval. Byl až pětinásobně nižší objem oproti běžnému stavu. Zároveň jsme zaznamenali nárůst celkové hmotnosti odvezeného odpadu na sběrný dvůr až o 44 procent," uvedl Vancl.

U kontejnerů na sídlištích se často objevovaly elektrospotřebiče, velké kusy nábytku i celé obývací stěny. "Je pravdou, že jsme zaznamenali po ukončení akce opětovný nárůst odpadu v ulicích, ale rozhodně se nevrátil v takovém objemu," řekl Vancl.

Město akci zavedlo i kvůli tomu, že přicházelo o stovky tisíc korun ročně. Městské služby z veřejného prostranství totiž zbytečně odvážejí desítky tun materiálu, se kterým ujedou tisíce kilometrů. Do budoucna tak město podle Vancla bude monitorovat stav v ulicích a v případě většího nárůstu černých skládek přestane odpad opět vyvážet.

Roudnického občana vyjde svoz komunálního odpadu na 670 korun ročně. Město částku podle mluvčího nechce měnit, učinilo by tak pouze v situaci, kdy by se začaly černé skládky v ulicích objevovat ve stejné míře jako před experimentem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů