Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo životního prostředí bude přísněji vyhodnocovat dovozy některých odpadů do ČR

Ministerstvo životního prostředí bude přísněji vyhodnocovat dovozy některých odpadů do ČR

Od počátku roku 2021 vstupuje v platnost nový zákon o odpadech. V souvislosti s tím se objevují informace o dopadech nové legislativy na různé odvětví odpadového hospodářství, které Ministerstvo životního prostředí velmi intenzivně vyhodnocuje.

Objevily se například zprávy o kolapsu třídění plastových odpadů v obcích kvůli zákazu skládkování zbytků po třídění plastů, pokud nejsou splněna kritéria definovaná novým zákonem. Hovořit o kolapsu třídění plastových odpadů považuje MŽP za nekorektní. Příslušné ustanovení nového zákona má zabezpečit, aby skládky nekonkurovaly recyklačním zařízením a aby byla reálně naplňována dlouhodobě platná hierarchie nakládání s odpady. Tím se může zajistit vyšší míra recyklace plastových odpadů než doposud. Zároveň je tento požadavek uveden ve směrnici o skládkách odpadů, takže se jedná o povinnost vyplývající z evropské legislativy. Opatření bylo dlouhodobě známo a příslušné kapacity měly dostatek času na přípravu.

Vzhledem k významně přísnějšímu nastavení nového odpadového zákona bude MŽP využívat všechny zákonné možnosti, které jsou k dispozici podle evropské legislativy z hlediska preference odpadů vznikajících na území České republiky před odpady dováženými tak, aby bylo zajištěno optimální prostředí pro české subjekty k plnění jejich povinností vyplývajících ze zákona.

MŽP také zásadně podporuje vznik recyklačních zařízení a kapacit prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí. V této podpoře bude MŽP pokračovat i v novém programovacím období 2021-2027.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů