Pátek, 26. dubna 2024

V Jihomoravském kraji nejlépe třídí odpady obyvatelé Onšova, Pavlova, Hovoran a Znojma

V Jihomoravském kraji nejlépe třídí odpady obyvatelé Onšova, Pavlova, Hovoran a Znojma

Ocenění a odměny si jako každý v těchto dnech převezmou obce a města Jihomoravského kraje, jejichž obyvatelé nejlépe třídí odpad. V tradiční soutěži nazvané ,,MY TŘÍDÍME NEJLÉPE", kterou vyhlašuje Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s. pod záštitou Jihomoravského kraje, se rozdají ceny v celkem čtyřech kategoriích podle velikosti obcí. S ohledem na aktuální opatření se neuskuteční společný slavnostní ceremoniál, věcné ceny a finanční prémie vyhlašovatelé předají zástupcům vítězných obcí individuálně.


Mezi obcemi do 500 obyvatel zvítězil v třídění plastů, papíru, skla a nápojových kartonů vloni třetí Onšov. Druhou příčku obsadily Nenkovice, na bronzové pozici skončila vítězná obec minulého ročníku - Oslnovice.

V kategorii obcí od 501 do 2 000 obyvatel obhájil loňské prvenství Pavlov, rovněž druhá Perná zopakovala umístění z loňska. Třetí skončily Tavíkovice.

Nejlepší mezi obcemi a městy v kategorii 2 001 až 10 000 obyvatel byly letos Hovorany, které se vloni umístily na třetí pozici. Druhé místo vybojoval městys Černá Hora a třetí místo patří Čejkovicím.

V kategorii nad 10 000 obyvatel se letos na nejvyšší příčce umístilo druhé největší město v kraji - Znojmo. Na stříbro dosáhl loni bronzový Kyjov, na třetím místě se umístil Vyškov.

,,Soutěž obcí je dlouhodobou a stěžejní součástí aktivit na podporu třídění odpadů. Právě letos, kdy nám všem pandemie způsobila celou řadu problémů, je velmi důležité nepolevovat v motivaci občanů i v propagaci správného nakládání s odpady," uvedla ředitelka oddělení regionálního provozu společnosti EKO-KOM, a. s., Martina Filipová.

Nedílnou součástí ocenění jsou i motivační odměny na podporu odpadového hospodářství, které společnost EKO-KOM poskytne obcím na medailových příčkách. Obce a města na prvních místech získají 30.000,- Kč, na druhých místech 20.000,- Kč, bronzoví medailisté pak 10.000,- Kč.

Do soutěže se zapojilo 668 obcí a měst Jihomoravského kraje. Hodnotila se vykazovaná data v systému EKO-KOM, především množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Výsledky byly hodnoceny za období od 4. čtvrtletí 2019 do konce 3. čtvrtletí letošního roku. Hodnocena byla, mimo jiné, i hustota sběrné sítě a sběr nápojových kartonů či kovových odpadů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů