Pátek, 29. března 2024

Sedmá generace 6/2020: Vesmír

Sedmá generace 6/2020: Vesmír

Jak zlikvidovat létající odpad? Pomáhá výzkum vesmíru Zemi? Mohli bychom vesmír oživit? Proč je tma nad zlato? Kdo jsou úplňkochodci? Jak se žije v uprchlickém táboře? Kde leží kořeny ekologické krize? Co hrozí České televizi? Proč mačetami, a ne křoviňáky? Je jaderná energetika v agónii? Jak Obránci zvířat ukončili klecový chov? Existují dobré eko-podcasty? Jak se smířit s kataklyzmatem? Jsem já ten problém? Jak se vyrovnat s environmentálním žalem? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V tématu nového čísla prozkoumáváme vesmír, a to z různých úhlů. Martina Valentíková rozebírá problém létajícího odpadu. Na jeho odhalování se následně ptá vědkyně Roberty Bimbové, která vynalezla detektor na úlomky drobného odpadu v kosmu. Možnostmi na opětovné využití tohoto odpadu se zabývá Paulína Pečková, environmentální přínosy vesmírného výzkumu rekapituluje Adéla Fischerová. Astrofyzik Radek Kříček v rozhovoru s Kristýnou Čermákovou připomíná, že máme vidět problémy z nadhledu. Pokusy o rozsévání života do vesmíru přibližuje Štěpán Jindra, naopak Tereza Tlapáková se zaměřuje na to, jak srážky s kosmickými tělesy pootočily evolučním kormidlem. Zuzana Filipová připomíná bizarní příběh zambijského kosmického programu, Mariana Arkai nás vezme na putování s náměsíčníky či úplňkochodci a Veronika Charvátová vysvětluje, proč světelné znečištění představuje velký problém.

Chcete-li se naopak držet při zemi, můžete se začíst do reportáží: Zuzany Filipové z uprchlického tábora Meheba, Romana Kleckera z udržitelného lesa u Kaletic nebo Sebastiana Praxe z Klimatické Dílny v Zaježové. Žaneta |Gregorová přibližuje úspěšný příběh OBRAZu - Obránců zvířat, díky nimž byl zakázán klecových chov slepic; Kristýna Dobšínská následně dokládá, že za probíhající pandemii nemoci covid-19 nemohou zvířata. Dále Radek Kubala argumentuje, proč se jaderný průmysl zmítá v agónii, Karel Polanecký jej doplňuje kritikou záměru české vlády vystavět nový jaderný blok v Dukovanech.

V seriálu Ekofilosofické zlomky se tentokrát Ľuboš Slovák s Tomášem Daňkem zamýšlejí nad kořeny ekologické krize, v Kurzu mediální sebeobrany Eliška Olšáková sleduje znepokojivé dění v Radě České televize. V dalších rozhovorech hovoříme o vlcích, lidech a ovcích s ochranářem Jiřím Benešem, environmentální žal i naději v době koronakrize pak rozebíráme s terapeutkou Zdeňkovou Voštovou, Nechybí tradiční sloupky Bioastrologické zatmění, Terrapie a La Lupa ani přehledy důležitých událostí, knih, vašich ohlasů a budoucích akcí.

Kulturní zahradu otevírá ukázka z knihy Žít kosmický život amerického astronoma Stephana Martina, následně recenzované Marianou Arkai. V dalších textech rozebíráme knihy Jak ztratit Zemi, Neobyvatelná Země, Atlas plastů a Pořádek v pokoji, pokoj v duši, pozornosti nám neušly ani čtyři dokumentární filmy: Měděné hory, Merino-Boom, Ztracený břeh a David Attenborough: Život na naší planetě. Kateřina Kudláčová přibližuje environmentálně orientovanou divadelní hru Jana Mocka I am the problem, Tereza Bálková nás provádí sedmi podcasty věnovanými ekologickým tématům.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Alza.cz, Floowie.com nebo eBux.cz.

Závěrem roku si dovolujeme připomenout, že k předplatnému nabízíme několik bonusů -- od Směsi pro les přes knihu Zahrada Gaii až po 7.G tašky Odvaha k informacím. A pokud předplatné někomu darujete, certifikát vám pošleme i e-mailem. Všechny informace o předplatném 7.G najdete tady. Děkujeme vám za podporu.

Příští rok se Sedmá generace dožije třicetin. Budeme vám moc vděční, vyplníte-li na webu čtenářský dotazník. Díky vašim podnětům chceme časopis nasměrovat tak, aby s vámi -- navzdory veškerým dobovým turbulencím -- ještě mnohokrát obletěl Slunce.

Klidné vánoční svátky a lepší nový rok přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů