Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sběr tříděného odpadu přímo u domů se v Nymburce rozšíří

Sběr tříděného odpadu přímo u domů se v Nymburce rozšíří

Nymburk v příštím roce výrazně rozšíří systém sběru tříděného odpadu přímo od domů. V současnosti má 150 domácností u domů nádoby na papír a plasty, v příštím roce se systém rozšíří až o 900 dalších domácností, informovala ČTK mluvčí města Pavla Kukalová.

Projekt sběru tříděného odpadu od domu zavedlo město letos v březnu. Systém se testoval u rodinných domů v městské části Jankovice, osvědčil se a nádoby na separovaný odpad se tak rozšíří do dalších míst ve městě. Na jejich nákup získalo město dotaci.

"S ohledem na avizované omezení skládkování komunálních odpadů by měl tento systém snížit množství odpadů ukládaných na skládku, a naopak zvýšit objem recyklovatelného odpadu. Věříme, že se projekt ujal a budou následovat i další lokality. Tento systém je zároveň opatřením proti významnému navyšování poplatku za svoz odpadu ve střednědobém horizontu," řekl místostarosta Bořek Černý (Nymburk s klidem).

Město naopak ruší projekt pytlového sběru, nepřinesl totiž očekávané výsledky, v pytlích často končil směsný odpad. Pytlový sběr nahradí právě nádoby na papír a plast.

Nymburk rozšiřuje počet míst, kde je možné odpad odložit a třídit. Kapacita sběrných míst je navíc trvale posilována o nové nádoby. Na podzim roku 2019 začali občané využívat nádoby na oleje a tuky a na kovový odpad. Také těchto nádob přibývá. Po svátcích technické služby přistavují kontejnery na vánoční stromky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů