Pátek, 29. března 2024

Zákon zpřesní povinnosti při nakládání s odpady na námořní lodi

Zákon zpřesní povinnosti při nakládání s odpady na námořní lodi

Velitelé námořních plavidel, tedy hlavně námořních obchodních lodí, ale i jachet, budou mít povinnost zajistit předání odpadu nacházejícího se na palubě lodě příslušnému zařízení. Budou to muset udělat předtím, než loď opustí přístav v členském státu EU. Počítá s tím novela zákona o námořní plavbě, kterou vláda předložila Sněmovně. Nová povinnost je součástí dalších opatření proti znečišťování moří. Novela má především zavést do českého zákona evropskou směrnici z roku 2019 o přístavních zařízeních pro příjem odpadu z lodí.

Povinnost se bude vztahovat na lodě o tonáži nad 300 tun. Budou z ní platit některé výjimky, například pro případ nepříznivého počasí, resp. pokud se loď v přístavu zdrží méně než 24 hodin. Výjimka bude platit i pro případy pravidelných a krátkodobých zastávek, kdy bude moci loď s dostatečnou kapacitou pro skladování odpadu zajistit jeho předání až v následujícím přístavu. Velitel lodě nebo její provozovatel také bude muset alespoň 24 hodin před přistáním v přístavu předat informace o obsahu odpadu na palubě.

Vláda uvádí, že s ohledem na pozici Česka jakožto vnitrozemského státu, který nemá vlastní námořní přístavy, není v současné době předávání odpadu z lodí přístavním zařízením ve vnitrostátním právním řádu podrobněji upraveno. České přístavní území v Hamburku podléhá německé jurisdikci.

Změna zákona má vstoupit v účinnost k letošnímu 28. červnu. Do té doby ale musí předlohu schválit Sněmovna i Senát a podepsat prezident. Vláda navrhuje, aby Sněmovna zákon schválila zrychleně již v prvním čtení. Poukazuje přitom na to, že Sněmovnu čekají letos na podzim volby a navíc musí projednávat jiné předpisy související například s pandemií koronaviru, takže by schválení této novely nemuselo být do voleb dokončeno.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů