Pátek, 29. března 2024

Saúdská Arábie začne stavět futuristické ekologické město

Saúdská Arábie začne stavět futuristické ekologické město

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán představil megaprojekt futuristického ekologického města, v němž podle něj "nebudou auta, ulice, ani uhlíkové emise" a lidé budou žít v souladu s přírodou díky vysoce vyspělým technologiím. S výstavbou města, v němž má žít milion lidí, chce Rijád začít už letos v prvním čtvrtletí. Jde o součást projektu zvaného NEOM, který korunní princ oznámil už v roce 2017. Teď ale poprvé představil jeho konkrétní podobu.

"Musíme změnit koncept konvenčního města na město futuristické," prohlásil korunní princ Saúdské Arábie. Město The Line se má táhnout v délce přes 170 kilometrů a jeho veškerá infrastruktura má být podle návrhů na stránkách projektu pod zemí. Nad zemí by měli lidé pouze korzovat či jezdit na kole v neporušené přírodě.

Projekt The Line má vytvořit 380.000 pracovních míst. Kolik bude stát, korunní princ neuvedl.

The Line je součástí projektu NEOM, který bin Salmán bez bližších podrobností představil v roce 2017 jako součást své Vize 2030. Cílem tohoto plánu reforem je vymanit saúdskoarabskou ekonomiku ze závislosti na ropě. NEOM, jehož název je složenina s významem "nová budoucnost", má zahrnovat i průmyslové a logistické zóny a také letiště, která má být jedním z největších na světě. To vše má být vybudováno na 26.500 kilometrech čtverečních na severozápadě Saúdské Arábie na pobřeží Rudého moře.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů