Úterý, 19. března 2024

Díky ZEVO se cena za odpad v Brně nezvýší

Díky ZEVO se cena za odpad v Brně nezvýší

Navýšení skládkovacích poplatků, k němuž došlo od ledna tohoto roku v souvislosti s novým zákonem o odpadech, se Brňanů týkat nebude. Podle nové legislativy se poplatek za komunální odpad, ukládaný na skládky, zvedne z 500 Kč na 800 Kč za tunu a postupně během deseti let dosáhne hodnoty 1 850 korun za tunu odpadu.

,,Právě nyní se ukazuje obrovská výhoda města Brna, které provozuje Zařízení na energetické využívání odpadu (ZEVO). Odpad dokážeme energeticky využít, nekončí tedy na skládkách, čímž nehrozí postupné zvyšování poplatků za jeho skládkování, které by se jinak dříve či později muselo promítnout do skladby místního poplatku za komunální odpad " zdůrazňuje Filip Leder, předseda představenstva společnosti SAKO Brno. Odpad z Brna a okolí zpracovává SAKO Brno v Zařízení na energetické využití odpadu, což znamená, že je z něho vyráběna tepelná a elektrická energie.

,,Díky provozu vlastního zařízení můžeme občanům města Brna pro letošní rok garantovat stejnou výši poplatku za komunální odpad. Firmy a společností, které budou u nás odpad energeticky využívat, nebudou zatíženi navýšením plateb za uložení na skládky," dodává Filip Leder.

Společnosti či obce v České republice, nemající dostupné ZEVO, skládkují 50 až 60 % komunálních odpadů, oproti tomu Brno propracovaným systémem sběrných středisek odpadů, třídících kontejnerů a ZEVO jen necelá 3 %.

Brněnské Zařízení na energetické využívání odpadu je jedním ze čtyř podobných zařízení v republice. Provozem ZEVO pokrývá SAKO Brno jednu třetinu spotřeby tepelné energie a teplé vody v Brně. V roce 2019 vyrobilo ZEVO z 233 tisíc tun odpadu 2,4 milionu gigajoulů tepla a téměř 70 tisíc megawatthodin elektrické energie, předběžné údaje za rok 2020 předpokládají nárůst zpracovaného odpadu i vyrobeného tepla.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů